Lectii de business

ZF/FirstBank Lecţii de Business. Adrian Lotrean, Infinexa Restructuring: Când resursele nu mai acoperă nevoile de business, starea de dificultate s-a instalat. Problema este că atunci finanţarea este cea mai dificilă

11.08.2024, 11:42 Autor: Roxana Petrescu

Mai puţin de 5% dintre companiile care ajung în dificultate reuşesc să iasă cu bine din această situaţie, cea mai mare problemă fiind că exact în aceste perioade nevoia de finanţare este mare, dar din păcate nimeni nu este dispus să rişte bani pentru a deveni salvatorul unei companii. Momentul poate fi însă evitat prin atenţia la semnele timpurii de „îmbolnăvire“, dar şi aici intervine o provocare pentru că acceptarea stării de dificultate înseamnă asumarea faptului că unele decizii nu au fost foarte inspirate. Iar acest lucru este încă delicat pentru mulţi dintre antreprenorii români, spune Adrian Lotrean, managing partener al Infinexa Restructuring, în cadrul unui nou episod al emisiunii Lecţii de Business, proiect editorial ZF susţinut de First Bank.

Adrian Lotrean a pus bazele Infinexa Restructuring în vara anului 2022, dar asta după o experienţă de aproape 14 ani în cadrul CITR, activă pe piaţa de insolvenţă şi restructurare. Din 2021, Lotrean este şi membru în consiliul de administraţie al Electrica, cel mai mare jucător din piaţa de distribuţie a energiei, unde statul este cel mai mare acţionar.

„Viaţa de consultant şi viaţa de antreprenor sunt două experienţe extrem de diferite. Noi, ca specialişti în restructu­rare, cel mai adesea consultăm antrepre­nori, dar una e să dai sfaturi ca şi consul­tant, alta e să dai sfaturi din lucruri pe care le-ai experimentat pe propria ta piele. Încercăm să facem lucrurile diferit“, explică Adrian Lotrean motivele care au stat la baza deciziei de a intra la rândul său în zona de antreprenoriat. Principala provocare în a lucra cu o companie antreprenorială aflată în dificultate este că interacţiunea devine foarte personală. Pentru antreprenori, afacerea dezvoltată este ca propriul copil. „Încercăm să fim anticipativi, dar acest lucru nu este uşor.

A-i spune unui antreprenor că firma lui are probleme este o chestiune dificil de acceptat. E ca şi cum trebuie să accepte că nu a luat decizii inspirate. Este dificil la nivel psihologic.“ Această dificultate în a accepta că ai o problemă face de foarte multe ori provocatoare redresarea unui business.

„Procentul companiilor care depăşesc perioada de dificultate este sub 5%. Cumva antreprenorii ajung la noi ca o soluţie de ultimă instanţă, aşteptând miracole la o boală care s-a instalat şi care poate fi foarte greu de tratat.“

Primul semnal de alarmă este atunci cât resursele nu îţi mai pot susţine activitatea curentă.

„Milităm pentru urmărirea atentă a cash-flow-ului. Este un instrument foarte util de a-ţi monitoriza activitatea. Cel mai adesea, starea de dificultate apare când resursele nu se mai împart la nevoile de business. Este vital pentru un antreprenor să înţeleagă ce înseamnă o balanţă. Dacă în trecut se putea face business şi fără să ştii astfel de noţiuni, azi te expui la riscul de greşeală.“ Iar principala problemă, odată instalată, starea de dificultate este că în aceste moment oportunităţile de finanţare dispar.

„Restructurarea fără capital este aproa­pe imposibil de realizat. Sunt foarte puţini finanţatori specializaţi pe zona de com­panii în dificultate. De aici vine şi rata mică a succesului în a depăşi această perioadă.“

Astfel, a cere ajutor din timp este un pas care poate salva un business. Dar starea aceasta de dificultate poate fi evitată printr-o abordare anticipativă şi prin deschiderea către învăţare continuă.

„Fiecare antreprenor trebuie să ştie că tot timpul poate să înveţe ceva nou, poate să afle informaţii la care nu s-ar fi gândit. Orice tool care îţi oferă informaţii, digital sau un consultant, poate fi util pentru că îţi atrage atenţia asupra unor chestiuni pe care altfel rişti să nu le observi.“

În acest mediu marcat de schimbări profunde, abilitatea de a lua decizii rapide este extrem de necesară. "O decizie rapidă, luată rapid, este de multe ori mai bună decât nicio decizie sau o decizie bună luată prea târziu. Nu trebuie să îţi fie frică de greşelă. Din greşeli înveţi mai mult decât din succese“, spune Lotrean.

Partea de planificare strategică este adesea trecută cu vederea, iar acest lucru poate fi foarte costisitor pentru un business. „Mai devreme sau mai târziu, inovaţia apare în orice domeniu de business. Dacă nu planifici cum te adaptezi la aceste modificări, ai de pierdut.“ Acest mod de a opera, marcat de multă incertitudine, pune şi mai mult accent pe importanţa echipei şi pe nevoia liderilor de a fi deschişi tocmai pentru a putea capta cât mai din timp aceste schimbări.

„Mindset-ul este să fii foarte deschis. Trebuie să te rupi de business-ul pe care îl coordonezi şi să te uiţi la imaginea de ansamblu. Dă-ţi timp să planifici, nu trebuie să fii reactiv, ci anticipativ. Şi dă-ţi timp pentru a învăţa.“

 

Lecţii de business de la Adrian Lotrean

Lecţia 1. Starea de dificultate este greu de acceptat pentru un antreprenor pentru că afacerea sa este foarte personală.

 Lecţia 2­. Rata companiilor care reuşesc să treacă de perioada de dificultate este sub 5%.

 Lecţia 3. Acceptarea stării de dificultate este sensibilă pentru că ea presupune că admiţi că ai luat decizii neinspirate.

 Lecţia 4. Când capitalul devine insuficient pentru a-ţi susţine activitatea curentă, starea de dificultate s-a instalat.

 Lecţia 5. Trebuie să ai mintea suficient de deschisă pentru a-ţi da seama că mereu e ceva de învăţat.

 Lecţia 6. O decizie luată rapid este de cele mai multe ori mai bună decât nicio decizie sau o decizie bună luată prea târziu.

 Lecţia 7. Dacă nu planifici cum te poţi adapta la eventualele schimbări, ai de pierdut.

 Lecţia 8. Este vital pentru un antreprenor să poată citi o balanţă.

 Lecţia 9. Restructurarea fără capital este aproape imposibil de realizat.

 Lecţia 10. Trebuie să te rupi de businessul tău şi să te uiţi la imaginea de ansamblu. Nu trebuie să fii reactiv, ci anticipativ.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea First Bank