Lectii de business

ZF/FirstBank Lecţii de Business. Laura Lăzărescu, managing partner, BISM: Nu te lăsa distrus de sindromul impostorului. Doar te trage înapoi. Trebuie să te arunci cu pasiune şi încredere în ce faci

19.07.2024, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

Cel mai important vot de încredere este cel pe care ţi-l acorzi tu singur, apoi vin pasiunea de a face un lucru mai bun, nu neapărat mai bine, abilitatea de a te ridica după un eşec şi crezul că rezultatul în echipă e mai tot timpul superior celui individual, crede Laura Lăzărescu, managing partner în cadrul BISM (Bucharest International School of Management), devenită anul trecut şi CEO al ECHO School of Technology, Digital Arts and Video Games.

ECHO School propune din toamna acestui an programe de facultate realizate în parteneriat cu Abertay University (Scoţia) cu trei specializări: Game Design and Development, Game Engineering şi Computer Arts and Animation. Scopul este de a duce la nivelul următor pregătirea tinerilor în această industrie cu focus pe dezvoltarea viitorilor antreprenori din domeniu. Piaţa dezvoltării de jocuri şi-a triplat valoarea în ultimii 9 ani, până la 332 de milioane de euro, cu peste 200 de studiouri active în care lucrează circa 6.800 de oameni, arată datele din Romania’s Video Games Industry Report 2023, realizat de RGDA, Asociaţia Română a Dezvoltatorilor de Jocuri Video. Această comunitate de 6.800 de creatori de jocuri deserveşte o ligă de gameri formată din aproape 8 milioane de membri, în creş­tere pronunţată. Astfel că nevoia de spe­cialişti este evidentă şi acest lucru încearcă să adreseze proiectul ECHO School.

„Sunt vreo 14 ani de când sunt în zona de educaţie. Întâmplător am ajuns în educaţie, eu am terminat Dreptul, dar printr-o conjuctură fericită am ajuns în acest domeniu“, spune Laura Lăzărescu, managing partner în cadrul BISM (Bucharest International School of Management) şi CEO al ECHO School of Technology, Digital Arts and Video Games, în cadrul unui nou episod al emisiunii Lecţii de Business, proiect editorial ZF susţinut de First Bank. BISM realizează programe de EMBA, dar şi pentru studenţi, iar din toamna acestui an se va lansa şi ECHO School, un satelit destinat complet celor interesaţi de o carieră în industria dezvoltării de jocuri.

„Prin programele noastre, construim nişte agenţi de schimbare care mai departe să ajungă în comunităţile lor şi să determine schimbări la rândul lor.“

Cei care au accesat deja oferta educaţională a BISM vin cu anumite caracteristici. 

„În cultura noastră, perfecţionismul este undeva foarte sus, presiunea este foarte mare. Dar cu cât te expui mai mult, cu atât devii mai împăcat cu ceea ce nu ştii. Atunci înţelegi mai bine scopul unei echipe. Nu trebuie să fii cel mai bun la orice, ideea este să fii înconjurat de oameni care sunt foarte buni la ceea ce fac ei.“

Odată asimilate aceste nuanţe, cea mai importantă schimbare pe care poate să o determine un EMBA este setarea unui minset de creştere. „La finalul unui EMBA, devii un strateg mai bun. Oamenii într-un program de EMBA devin mai deschişi spre zona de antreprenoriat.“

Dacă BISM este deja un proiect cunoscut, ECHO este abia la început. Făcut în parteneriat cu Abertay University (Scoţia) şi cu Amber Studio, ECHO porneşte din toamnă cu trei specializări; Game Design and Development, Game Engineering şi Computer Arts and Animation şi circa 40 de studenţi înscrişi.

„Lucrurile merg foarte bine“, spune Laura Lăzărescu. „Scopul nu este doar să creăm oameni foarte buni care să meargă mai departe în studiouri, ci ne uităm la zona de antreprenoriat. Vrem să contribuim la creşterea zonei de studiouri indie (independente – n.red.). Vrem să creştem cu totul industria.“

Una dintre componentele importante ale pachetului educaţional este dezvoltarea zonei de soft skills, un potenţial călcâi al lui Ahile, mai ales în cazul tinerilor.

„Partea de dezvoltare de jocuri este foarte dificilă. Dacă ne uităm la industrie şi la cât de multe jocuri sunt acum pe piaţă, cifrele sunt incredibile. Asta nu înseamnă că nu poţi dezvolta ceva excepţional, dar rezistenţa la eşec este foarte importantă, să încerci de 100 de ori, să te ridici şi să mergi mai departe.“

O altă problemă des menţionată în ultima perioadă este acel sindrom al impostorului de care suferă mulţi angajaţi, adică un sentiment acut de inadecvare, o stare care nu te lasă să te bucuri de succes, chiar dacă îl meriţi.

„Nu te lăsa distrus de acest sindrom al impostorului. Multora li se pare că succesul nu li se cuvine, dar acest sindrom doar te trage înapoi. Ai încredere în tine. Trebuie să te arunci cu pasiune şi încredere în ceea ce faci. Trebuie să îţi asumi că faci lucrurile şi să-ţi imaginezi cum le duci mai departe. Trebuie să faci lucrurile nu neapărat mai bine, ci mai bune.“

Una dintre dilemele din industria dezvoltării de jocuri şi nu numai este rolul pe care îl va avea Inteligenţa Artificială.

„Atâta timp cât oamenii se joacă, jocurile trebuie să fie făcute de oameni pentru că ei vin cu foarte multă specificitate la nivel de trăire. Va fi nevoie de oameni tot timpul, dar ei vor trebui să înveţe să folosească tehnologia. Iar scopul nostru acesta este, să îi expunem la tehnologie cât mai mult, să fie foarte deschişi la asta. Este foarte important să înveţi să foloseşti IA si să te mişti mai repede alături de ea.“

Partea de echipă este esenţială, mai ales pe zona de dezvoltare de jocuri. „Jocurile se fac în echipe, iar întotdeauna rezultatul echipei este mai bun decât rezultatul individual.“

Cu acest set de valori, alături de baza academică, ECHO School îşi propune pe termen lung să fie ceva mai mult decât o facultate. „La ECHO sperăm să ne ducem spre o zonă de incubator, accelerator, poate reuşim să mergem mai departe cu un fond de investiţii. Ne uităm la ideea aceasta de ecosistem pentru că ne dorim să creştem partea de business-uri antreprenoriale.“

 

Lecţii de business de la Laura Lăzărescu

 Lecţia 1: Cu cât te expui la mai multe experienţe, cu atât devii mai în regulă cu ceea ce nu ştii. Uneori, este în regulă să laşi garda jos.

Lecţia 2: Ideea este să fii înconjurat de oameni care sunt foarte buni la ceea ce fac, nu să fii cel mai bun la orice. Acesta este scopul unei echipe.

Lecţia 3:  Un EMBA îţi mută focusul pe partea de creştere. Devii un strateg mai bun.

Lecţia 4: Una este să îţi doreşti ceva, alte este să muţi businessul de la un nivel la altul. Ai nevoie de structură.

Lecţia 5:  Rezistenţa la eşec este extrem de importantă pentru antreprenoriatul în dezvoltarea de jocuri.

Lecţia 6: Este foarte important să dai şi să primeşti feedback fără a lua lucrurile personal.

Lecţia 7: Atâta timp cât oamenii se joacă, jocurile trebuie făcute de oameni pentru că ei vin cu specificitatea la nivel de trăire. Iar jocurile se fac în echipe.

Lecţia 8: Va fi nevoie de oameni tot timpul, dar oamenii vor trebui să înveţe lucrul cu tehnologia.

Lecţia 9:  Nu te lăsa distrus de sindromul impostorului. Doar te trage înapoi. Trebuie să te arunci cu pasiune şi încredere în ce faci.

Lecţia 10: Este important să faci lucrurile mai bune, nu neapărat mai bine. Zi mulţumesc mai des.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea First Bank