Networkingul, principalul atu adus de un program de MBA. ”Recrutarea este facilitată prin reţeaua de absolvenţi, iar networkingul devine esenţial în dezvoltarea carierei”

03.06.2019, 09:00

Unul dintre principalele beneficii aduse de absolvirea unui program de MBA sau de Executive MBA este networking-ul, adică oportunitatea de a întâlni oameni cu experienţă relevantă în business, de la care cursanţii pot învăţa şi cu care pot lega relaţii profesionale pe termen lung. Totodată, comunităţile de absolvenţi de programe de educaţie managerială reprezintă o sursă de candidaţi ”vânaţi” de către angajatori şi recruiteri, care văd diploma de MBA ca o garanţie a unei bune pregătiri.

”Componenta de networking este unul din principalele motive pentru care merită să alegi un MBA şi de altfel, un argument de marketing în prim-plan pentru toate aceste programe. În timpul studiilor, cunoşti şi aprofundezi relaţiile cu alţi studenţi, cu profesori şi cu reprezentanţi ai mediului de business, fiind cunoscută conexiunea dintre programele de MBA şi mediul de business. Iar după studii vei face parte din reţeaua de Alumni, foşti studenţi, azi deveniţi manageri de succes. Prin Alumni, de regulă, recrutarea este facilitată şi astfel networkingul devine esenţial în lansarea carierei sau în dezvoltarea ei. Cele mai mari MBA-uri valorizează la maxim accesul la acest Who’s who, o mână de aur pentru cei care-şi caută un job pe măsură”, a explicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

În opinia ei, avantajele networkingului din cadrul programelor de MBA sunt semnificative, pentru că oferă un acces simplificat la structurile de top management şi totodată generează o anumită bunăvoinţă pe care managerii de top o manifestă pentru a facilita recrutarea mai tinerilor colegi.

”Toate acestea creează o relaţie « caldă » prin comparaţie cu orice cocktail din comunitatea de business, unde relaţia porneşte de la 0, altfel spus e « rece ». Sigur, mai rămâne să fii şi convingător, să foloseşti la maximum şansa de a te remarca, pozitiv vorbind, prin contribuţia ta. Nu de alta, dar succesul se merită, nu e garantat!”, a mai spus Raluca Pârvu.

În ceea ce priveşte diferenţele dintre femei şi bărbaţi atunci când vine vorba de componenta de networking, specialiştii spun că un mix echilibrat oferă cele mai bune rezultate, mai ales că există diferenţe de relaţionare între cele două sexe.

”Femeile se focalizează mai mult pe obiective de termen lung, favorizează relaţia, apropierea progresivă între interlocutori, dincolo de rezultatul imediat. Se spune de altfel că solidaritatea feminină este foarte puternică şi se poate dovedi eficace în business dacă suplineşte o anumită timiditate, rigiditate în raporturile sociale. Nu degeaba grupurile de network feminine pun accent pe mentorat pentru a construi punţi între membre. Bărbaţii sunt, se pare, mai concentraţi pe nevoia imediată, pe principiul punct ochit-punct lovit, aşa încât creează mai rapid oportunităţi de business şi construiesc cu uşurinţă alianţe. Sunt de altfel şi mai disponibili pentru evenimente după orele de muncă, iar acest lucru este un avantaj foarte puternic pentru multiplicarea şanselor de a obţine rezultatul dorit”, a mai spus Raluca Pârvu.


Universitatea Internaţionala Sheffield CITY College este una din cele şase facultăţi din Universitate şi singura ce are sediul peste hotare. Prin unirea UK-ului cu Sud-Estul si Estul Europei, Facultatea Internaţională oferă studenţilor oportunitatea unică de a studia pentru a obţine o diploma de top britanică a Universtăţii Sheffield în regiunea lor.

Executive MBA (EMBA) este un program inovator conceput pentru managerii din ziua de azi şi oamenii de afaceri ce doresc să îşi îmbunătăţească abilităţile şi cunoştinţele lor profesionale, pentrucarieră şi dezvoltare personală. Participanţii acestui program îşi îmbogăţesc experienţa şi  împărtăşeasc cele mai bune practici cu oameni din alte culturi, ţări şi industrii. În fiecare an, managerii de nivel înalt de la companii de top din Europa de Sud-Est şi Europa de Est sunt admişi la programul nostru de MBA. Executivii nu trebuie să renunţe la poziţiile lor sau să-şi întrerupă cariera pentru a participa la curs, întrucât programul de desfăşoară pe durata weekend-ului (1 weekend pe lună).

După completarea cu success a programului, absolvenţii nostrii primesc titlul de Master în Managementul Afacerilor (MBA) direct de la Universitatea Sheffield, UK.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi-ne.

 
O campanie Ziarul Financiar și The University of Sheffield