Media & Advertising

A apărut un nou număr din revista Business Magazin. Ce puteţi citi chiar azi?

A apărut un nou număr din revista Business Magazin. Ce...

Autor: Georgiana Mihalache

10.09.2018, 00:04 193

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu numeroase probleme, una dintre cele mai importante fiind subfinanţarea. Cum bugetul dedicat medicamentelor compensate a rămas la aceeaşi valoare în ultimii şase ani, iar taxa clawback duce la dispariţia unui număr semnificativ de medicamente de pe piaţă, care sunt soluţiile pentru a duce sistemul de sănătate la un nivel competitiv pe plan european?

România se plasează sub media europeană atât în ceea ce priveşte cheltuielile cu sănătatea, cât şi cheltuielile cu medicamentele. În cazul finanţării publice, România alocă domeniului sănătăţii aproximativ 4,5% din PIB, iar cheltuielilor cu medicamentele 1% din PIB, arată studiul „Impactul industriei producătoare de medicamente“, realizat de PwC pentru ARPIM.

România se situa în 2014 peste media europeană în ceea ce priveşte penetrarea medicamentelor generice şi fără prescripţie OTC (over-the-counter), cu 76% din volumul total al medicamentelor consumate, faţă de o medie de 64% în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Medicamentele inovatoare erau estimate în anul 2014 la aproximativ 24% ca volum şi 60% ca valoare din totalul consumului de medicamente din România.

Deşi s-au făcut progrese, gradul de compensare a medicamentelor în România este printre cele mai reduse din regiune. Prin urmare, explică Christian Rodseth, vicepreşedinte al ARPIM, managing director la Janssen şi administrator al Johnson & Johnson România, costurile care revin pacienţillor sunt foarte mari.

Potrivit unui studiu al IQVIA, companie de cercetare de piaţă pentru industria farmaceutică, dintr-o selecţie de 62 de medicamente inovative, doar 24 sunt sunt compensate în România, mult sub standardele din Europa de Vest. Durează aproximativ 43 de luni pentru a obţine compensare permanentă în România, cu 50% mai mult decât în Bulgaria sau Republica Cehă. Mai mult, din 156 de noi medicamente aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentelor în perioada 2013-2016, rata de compensare în România era de 13%, adică 20 de noi medicamente.

Citiţi mai multe despre cât de sănătos este sistemul de sănătate din România în cea mai nouă ediţie a revistei Business Magazin. Bogdan Angheluţă

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO