• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
Media & Advertising

Amy Winehouse a murit. O carieră de 11 ani, plină de tulburări, sfârşită tragic

Amy Winehouse a murit. O carieră de 11 ani, plină de tulburări, sfârşită tragic

Autor: Laura Mitran - Mediafax

24.07.2011, 12:20 1527

Amy Winehouse s-a remarcat pe scena muzicalăprintr-o voce şi o interpretare deosebite, însă tulburările decomportament care au însoţit-o pe parcursul carierei strălucite parsă îi fi adus în cele din urmă un sfârşit tragic, cântăreaţa fiindgăsită moartă la 27 de ani, sâmbătă, în casa ei.Amy Winehouse s-a născut la 14 septembrie 1983 încartierul Enfield din Londra. Părinţii săi, un şofer de taxi(Mitchell Winehouse) şi o farmacistă (Janis Winehouse) au divorţatpe vremea când ,ea avea nouă ani, iar de atunci Amy şi Alex,fratele său mai mare, au locuit împreună cu mama lor înSouthgate.


Cele mai vizionate clipuri Amy Winehouse peYouTubeLa vârsta de zece ani, Amy a cântat pentru o scurtă perioadă într-oformaţie de rap numită Sweet-n-Sour.


De la 12 ani, Amy frecventează Şcoala de Actorie "Sylvia Young",dar este exmatriculată după numai un an, din pricina unui piercingfăcut în nas şi pentru lipsa de disciplină. La 14 ani a consumatpentru prima dată droguri şi a început să îşi câştige existenţa,lucrând iniţial ca jurnalistă, iar apoi a cântat într-o trupăjazz.


A realizat prima ei înregistrare, pe o casetă demo, la 16 ani.Prietenul ei, cântăreţul soul Tyler James, a trimis înregistrareaunui reprezentant al companiei A&R, care a avut o reacţiefavorabilă, tânăra cântăreaţă pregătindu-şi astfel debutulprofesional.
Stilul pe care l-a abordat combină elemente de jazz, soul şirhythm and blues. S-a făcut remarcată pentru vocea sa puternică,contralto, care îi permitea să atingă note muzicale foartejoase.


A debutat în 2003 cu albumul intitulat "Frank",pentru care primeşte o nominalizare la Mercury Prize. În 2007,Winehouse câştigă un premiu BRIT la categoria "cea mai bunăcântăreaţă britanică" şi o nominalizare pentru "cel mai bun albumbritanic" - "Back to Black".
Acest album a câştigat locul întâi în topul albumelor dinMarea Britanie şi a debutat pe locul şapte în topul U.S. Billboard200, devenind cel mai mare debut pentru un album realizat de cătreo cântăreaţă britanică.
Winehouse a câştigat şi premiul "Ivor Novello", de trei ori -în 2004, pentru single-ul "Stronger than Me", în 2007, pentrusingle-ul "Rehab", primul extras de pe albumul "Back to Black", şiîn 2008 pentru piesa "Love Is a Losing Game".


De pe "Back to Black" s-au mai remarcat şi single-urile "You KnowI'm No Good", care a fost încorporat în coloana sonoră apopularului serial american "Mad Men", şi "Back to Black",catalogat drept "unul dintre cele mai bune single-uri ale anului"în presa britanică.


Winehouse a fost recompensată cu cinci premii Grammy în 2008,pentru "înregistrarea anului", "cântecul anului" şi "cea mai bunăinterpretă", cu piesa "Rehab", "cel mai bun album pop" - "Back toBlack" - şi la categoria "debutantul anului".

Pe lângă premiile, criticile favorabile şi succesul comercialde care s-a bucurat, Winehouse a atras atenţia presei prinproblemele pe care le-a avut legate de consumul de substanţeinterzise. Ea a recunoscut în mai multe interviuri că avea tendinţede automutilare, probleme alimentare şi suferea de depresie.
În 2005, a trecut printr-o perioadă în care a băut foartemult, a consumat droguri, având schimbări bruşte de dispoziţie şislăbind foarte mult. În octombrie 2006, Winehouse a recunoscut că afost afectată de anorexie şi alte probleme cu mâncarea generate desistemul nervos.


În 2007, cântăreaţa s-a măritat cu Blake Fielder-Civil, într-oceremonie neanunţată, ţinută în Miami, Florida. Pe 14 august 2007,site-ul TMZ.com şi tabloidul britanic Daily Mirror au anunţatfaptul că Winehouse, alături de soţul său au acceptat să seinterneze într-o clinică de dezintoxicare după ce au ajunsdependenţi de heroină şi cocaină. În dimineaţa zilei de 23 augusttabolidul britanic Daily Mail a surprins-o şi fotografiat-o pecântăreaţă alături de soţul său umblând pe străzile Londreiînsângeraţi şi răniţi.
În 2008, artista a fost diagnosticată cu emfizem pulmonar înstadiu incipient, plămânii săi suferind din cauza abuzului dedroguri şi tutun. În acelaşi an, ea a mărturisit, într-un interviupentru revista Rolling Stone, că a luat droguri în timp ce se tratapentru dependenţa de heroină, motiv pentru care şefii casei sale dediscuri au pus-o sub "arest la domiciliu".Amy Winehouse a divorţat de Fielder-Civil pe data de 16 iulie 2009,în urma unei proceduri accelerate, la Înalta Curte de Justiţie dinLondra, însă nici unul dintre cei doi nu a fost prezent latribunal.


După ce s-a internat de mai multe ori la reabilitare, dar şi pentrua se trata de diverse afecţiuni, Amy Winehouse le-a dat din noufanilor ei motive de îngrijorare, anul acesta, după ce a fostfluierată copios de spectatori în timpul unui concert pe care l-asusţinut la Belgrad, în luna iunie, deoarece părea că se află înstare de ebrietate. Ulterior, artista, care trebuia să susţină unconcert şi la Bucureşti pe 15 august, a anunţat că şi-a anulatturneul european din această vară.


De altfel, în ultimii patru ani, Winehouse aconstituit unul dintre subiectele preferate ale tabloidelorbritanice, mai mult pentru scandalurile provocate decât pentrumuzica sa. Cântăreaţa cu o voce excepţională este cunoscută pentruproblemele sale legate de consumul de droguri, alcool, tendinţa deautomutilare, anorexie şi bulimie. AmyWinehouse a efectuat câtevacure scurte de dezintoxicare, iar în ultima vreme, părea că şi-afăcut ordine în viaţa personală, după o vacanţă prelungită peinsula St. Lucia în 2009.


Fanii şi criticii laolaltă i-au aclamat farmecul necizelat, umorulincisiv şi combinaţia unică de jazz şi soul care-i caracterizeazămuzica. Un alt atu al controversatei artiste britanice estetalentul incontestabil de compozitoare - muzica pe care o scrieeste, fără excepţie, profund personală, de o candoare brutală.Producătorul american Quincy Jones a declarat că Amy Winehouse esteatât de talentată încât "vine de pe alta planetă", susţinând căeste onorat de faptul că artista britanică cântă pe albumul său decover-uri intitulat "Q: Soul Bossa Nostra".
Cântăreaţa britanică Amy Winehouse a fost găsită moartă înlocuinţa sa din Londra, sâmbătă seară, cauza decesului nefiind încăaflată.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142