Media & Advertising

Antoni Gaudi, arhitectul celor mai celebre clădiri din Spania, aniversat de Google

Autor: Departamentul Life

25.06.2013, 09:37 4167

Antoni Gaudi, arhitectul catalan care a proiectat unele dintre cele mai frumoase clădiri din Spania, printre care şi catedrala Sagrada Familia, din Barcelona, este aniversat marţi de Google printr-un nou Doodle.

Google sărbătoreşte, marţi 161 de ani de la naşterea arhitectului Antoni Gaudi.

Astfel, logoul de marţi al Google care il celebrează pe Antoni Gaudi prezintă parcul Guell, interiorul de forma scoicii din Casa Mila, un balcon al Casei Battlo, un horn verde al Palau Guell şi soldaţi romani mascaţi care apar în arhitectura catedralei Sagrada Familia.

Antoni Gaudi, pe numele său complet Antoni Placid Gaudí i Cornet, s-a născut pe 25 iunie 1852, la Reus, în Catalonia, şi a devenit celebru pentru stilul său arhitectural unic.

Deşi operele lui Antoni Gaudi, concentrate mai ales în zona Barcelonei, au fost incluse în stilul Art Nouveau, Gaudi a reuşit să creeze un stil nou, original, inspirat din natură, cu clădiri cu elemente gotice, pline de fantezie. Antoni Gaudi a devenit unul dintre membrii mişcării Catalan Modernista, care a cunoscut perioada de vârf la sfârşitul secolului al 19-lea şi începutul secolului al 20-lea.

Antoni Gaudi realiza foarte rar planuri detaliate pentru arhitectura clădirilor sale, preferând să creeze modele tridimensionale la scară mică şi apoi să modeleze detaliile pe măsură ce construcţia evolua.

Antoni Gaudi şi-a făcut studiile la Barcelona, dovedindu-se un talentat desenator, cu o creativitate ieşită din comun. Antoni Gaudi a lucrat iniţial ca ucenic pentru mai mulţi arhitecţi, obţinând acest titlu în 1878, şi a fost inspirat în creaţiile sale de Eugène Viollet-le-Duc.

Eusebi Güell, un industriaş bogat, este cel care l-a sprijinit pe Antoni Gaudi în carieră, arhitectul concepând pentru acesta Palau Güell (1889), un edificiu care în prezent este înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO. Tot în patrimoniul UNESCO sunt înscrise şi Casa Milà, ridicată în 1907, şi parcul Güell, amenajat între anii 1900 şi 1914. De altfel, între anii 1984 şi 2005, şapte dintre edificiile lui Antoni Gaudi au fost incluse în patrimoniul UNESCO.

În 1883 a început construcţia catedralei catolice Sagrada Família din Barcelona, finanţată din fonduri publice, pentru care Antoni Gaudi a lucrat până la moartea sa, pe 10 iunie 1926, în urma unui accident de tramvai. Sagrada Familia nu este nici în prezent terminată, iar lucrările se fac cu ajutorul donaţiilor din fonduri publice.

Multe din clădirile lui Antoni Gaudi reflectă pasiunile sale pentru natură şi religie, arhitectul dovedind o obsesie a detaliilor. Antoni Gaudi a inclus în creaţiile sale o serie de elemente meşteşugăreşti la care se pricepea foarte bine - ceramică, vitralii, fierărie şi tâmplărie.

Antoni Gaudi a fost foarte influenţat de religia romano-catolică în creaţiile sale, iar din acest motiv a fost supranumit "arhitectul lui Dumnezeu". Admiratorii săi au cerut, de altfel, în mai multe rânduri Vaticanului să-l beatifice.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO