Media & Advertising

Bram Stoker s-a inspirat pentru Dracula de la un scriitor maghiar

08.11.2012, 18:58 6578

Abraham "Bram" Stoker, scrritorul irlandez pe care Google îl aniversează joi, devenit celebru după romanul Dracula, s-a insipirat cel mai probabil pentru capodopera sa de la Armin Vambery, un documentarist ungar, care a cutreierat zona Carpaţilor.

Google sărbătoreşte, joi, 165 de ani de la naşterea scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul romanului "Dracula", printr-un logo care-l prezintă pe celebrul vampir alături de alte personaje specifice.

Bram Stoker s-a întâlnit cu Vambery la finalul secolului 19, fiind fascinat de povestirile ungurului despre munţii Carpaţi.

Romanul Dracula este o colecţie de însemnări fictive, sub formă de jurnal, telegrame, scrisori şi însemnări din ziare, grupate într-o formă coerentă pentru care Stoker s-a inspirat foarte mult din cariera sa de ziarist.

Născut la Dublin, în 1847, Stoker a studiat la Trinity College, în timp ce muncea ca funcţionar la castelul din Dublin şi era critic de teatru la un ziar, potrivit guardian.co.uk.

S-a mutat la Londra în 1878, împreună cu soţia lui, Florence Balcombe, şi a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre din capitala Marii Britanii.

Prima carte a lui Stoker, scrisă pe vremea când locuia la Dublin, a fost o piesă intitulată "The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland", fiind urmată de romane, piese de teatru, povestiri, articole şi două volume de memorii.

Primul său roman - "Dracula" - a fost publicat în 1897, după ce Stoker şi-a petrecut şapte ani cercetând folclorul european şi poveştile mitologice cu vampiri.

Scriitorul irlandez Bram Stoker (1847 - 1912) l-a folosit pe Vlad Ţepeş ca sursă de inspiraţie pentru romanul său "Dracula", publicat în 1897. Tot Bram Stoker a avut ideea să asocieze această legendă europeană cu un animal sud-american - liliacul hematofag numit şi "Vampir" (Desmodus rotundus).

Dracula a făcut celebră regiunea Transilvaniei şi a devenit recent o cale de promovare a turismului românesc. Presa britanică scria recent că România se foloseşte de legătura dintre Dracula şi familia regală britanică pentru a promova turismul la Londra, după ce prinţul Charles a făcut referire la legăturile sale strămoşeşti cu "Contele Dracula" într-un documentar despre Munţii Carpaţi din 2011.

Totodăt, în vară, unele agenţii de turism au pariat pe Dracula pentru a atrage turişti asiatici, în cadrul unei campanii realizate de fostul ministru al turismului, Dan Matei Agathon.

Mitul lui Dracula a stat la baza a numeroase filme şi seriale de televiziune. În 1992, Francis Ford Coppola a regizat filmul "Dracula", în care au jucat Winona Ryder, Anthony Hopkins şi Gary Oldman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO