Media & Advertising

CNA nu este de acord cu majorarea timpilor de antenă pentru candidaţii independenţi

CNA nu este de acord cu majorarea timpilor de antenă...

Autor: Katy Marinescu

25.02.2016, 17:53 146

Deputaţii Remus Cernea şi Mihai Sturzu au înaintat Senatului propunerea legislativă privind modificarea articolului 68, alineatul 7 din Legea 115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Propunerea legislativă de modificare a articolului 68, alineatul 7 vizează majorarea timpilor de antenă la care are dreptul un candidat independent, respectiv, de la "cel mult cinci" la "cel mult 30" de minute însumate, pe întreaga campanie electorală.

Deparamentul pentru relaţia cu Parlamentul din cadrul Guvernului României, prin ministru delegat Ciprian Bucur, a înaintat adresa către CNA, solicitând opinia Consiliului privind susţinerea sau respingerea iniţiativei.

După analiza punctului de vedere al Serviciului Juridic, CNA a dat un aviz negativ acestei propuneri de modificare legislativă.

Serviciul Juridic a atras atenţia Consiliului, în primul rând, cu privire la faptul ca articolul, în varianta actuală, este ambiguu. Alineatul 7 al articolului 68 spune că "timpii de antenă la radiodifuziunile şi televiziunile publice şi private (...)" şi, în acelaşi timp, continuă cu "(...) fiecare candidat independent are dreptul la timp de antenă, la studiourile teritoriale, de cel mult cinci minute (....)".

Sintagma "studiourile teritoriale" este folosită pentru referirea la studiourile TVR, deci publice, în ciuda faptului că la începutul articolului se face referire şi la radiodifuzorii privaţi.

Într-o interpretare a acestui alineat s-ar putea putea considera că, dacă în articol nu se face referire la timpii acordaţi candidaţilor independenţi de către posturile private, înseamnă că aceştia pot negocia ce timpi îşi doresc la respectivele televiziuni sau radiouri.

Totodată, Serviciul Juridic al CNA a atras atenţia că aceeaşi concluzie este valabilă pentru toţi candidaţii, întrucât această lege nu stabileşte concret modul de calcul al timpilor de antenă alocaţi de către posturile private.

"O astfel de reglementare nu ar afecta cu nimic televiziunile private", a fost părerea membrului CNA Valentin Jucan. Acesta a adăugat: "În cinci minute, pe întreaga campanie electorală, n-ai cum să spui nici bună ziua". El a considerat că această prevedere este "restrictivă" pentru candidaţii independenţi.

La rândul său, membrul CNA Dorina Rusu a avut o părere asemănătoare.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus ca reglementarea în cauză face referire strictă la emisiunile de promovare electorală, subliniind că pentru emisiunile de dezbatere candidaţii pot negocia cu televiziunile ce timpi de antenă doresc.

Un alt membru al CNA, Lorand Turos, a spus că nu ar vrea să se ajungă "în situaţia în care un candidat independent ar avea mai mult timp de antenă decât un partid politic", care poate avea mai mulţi candidaţi.

Astfel, Consiliul a avizat negativ această propunere legislativă. Doar Valentin Jucan şi Dorina Rusu au votat în favoarea propunerii, în timp ce Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO