Media & Advertising

De ce nu a mai vrut Brâncuşi să lucreze la marele sculptor Auguste Rodin

12.11.2012, 20:06 2634

Atelierul lui Auguste Rodin, sculptorul francez născut în urmă cu 172 de ani, sărbătorit luni de Google, a fost pentru scurt timp şi gazda sculptorului român Constantin Brâncuşi.

Brâncuşi a început lucrul în atelierul lui Rodin în anul 1907 însă l-a părăsit după doar câteva luni. Sculptorul român şi-a motivat atunci plecarea cu fraza celebră "Rien ne pousse à l'ombre des grands arbres (nimic nu se poate înălţa la umbra marilor arbori)".

Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin (12 noiembrie 1840 - 17 noiembrie 1917) a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo. "Gânditorul", una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume şi cea mai cunoscută lucrare a sculptorului francez, prezintă silueta unui bărbat gol, stând pe o piatră, privind în jos, cu cotul drept sprijinit pe genunchiul stâng şi sprijinându-şi bărbia în palma dreaptă.

Realizate iniţial pentru a face parte dintr-un proiect monumental al maestrului Rodin, intitulat "Poarta Infernului", inspirat din opera poetului şi filosofului italian Dante, sculpturile din seria "Gânditorul" au primit o nouă semnificaţie, devenind un simbol al doctrinei socialiste în timpul crizei politice din Franţa din 1906.

Auguste Rodin a murit în anul 1917, la un an după ce i s-a depistat o boală gravă. A fost înmorm-ntat în cimitirul Meudon, lângă Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO