Media & Advertising

Detaliile tranzacţiei de vânzare a Financial Times: Nikkei va plăti cash 844 mil. lire pentru cea mai importantă publicaţie economică

Detaliile tranzacţiei de vânzare a Financial Times:...

Autor: Roxana Pricop

23.07.2015, 19:29 371

Grupul britanic Pearson, un business de 5 miliarde de lire din publicarea de cărţi educaţionale, a anunţat azi oficial că a convenit vânzarea grupului Financial Times, din care face parte publicaţia economică omonimă, către compania japoneză Nikkei pentru 844 milioane de lire sterline, sumă plătibilă în cash.

Financial Times este printre cele mai importante organizaţii de ştiri din lume, recunoscute pentru autoritate, integritate şi acurateţe. Nikkei, grup fondat în urmă cu peste o sută de ani, rulează un business de un miliard de lire din publishing, televiziune, media, indici bursieri.

Grupul Financial Times include ziarul FT, website-ul FT.com, suplimentul de lifestyle How to Spend It, FT Labs, ediţia FT Chinese, Confidentials şi publicaţiile financiare The Banker, Investors Chronicle, MandateWire, Money-Media, Medley Global Advisors, printre altele.

La FT, tirajul total print şi digital a crescut cu peste de 30% în ultimii cinci ani până la 737.000 de exemplare, cu tirajul digital în creştere pentru a reprezenta 70% din total, de la 24%. Accesările de pe mobil generează aproape jumătate din tot traficul. Conţinutul editorial şi serviciile generează în prezent majoritatea veniturilor FT Group.
În 2014, FT Group a raportat vânzări de 334 milioane de lire sterline şi un profit operaţional de 24 milioane de lire sterline. La 30 iunie 2015, FT Group avea active brute de aproximativ 250 milioane de lire. Acordul de vânzare semnat de Pearson cu Nikkei nu include pachetul de 50% din The Economist Group.

Tranzacţia este de aşteptat să se finalizeze în ultimul trimestru al anului 2015.
"Pearson a fost un proprietar mândru al FT pentru aproape 60 de ani. Dar am ajuns la un punct de inflexiune în mass-media, cauzat de creşterea explozivă a  accesărilor pe dispozitivele mobile şi a reţelelor sociale. În acest nou mediu, cea mai bună modalitate de a asigura succesul jurnalistic şi comercial al FT este ca acesta să fie parte dintr-o companie globală de ştiri digitale. Pearson va fi acum înainte concentrat 100% pe strategia de educaţie la nivel mondial”, a spus John Fallon, directorul executiv al Pearson.

Tsuneo Kita, Preşedinte şi CEO al Grupului Nikkei, a declarat: "Împărtăşim aceleaşi valori jurnalistice. Împreună, ne vom strădui să contribuim la dezvoltarea economiei globale.”
Evercore, Goldman Sachs şi JP Morgan Cazenove au acţionat în calitate de consilieri financiari ai Pearson în această tranzacţie. Rothschild Group a acţionat în calitate de consilier financiar al Nikkei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO