Media & Advertising

GALA ZF 2020 - Traversăm criza împreună. Romanians Going Global. Un executiv român este director financiar pentru America Centrală şi Caraibe în cadrul companiei logistice Kuehne + Nagel

Vladimir Soare lucrează în cadrul companiei logistice Kuehne + Nagel din 2014, locuind în Shanghai şi Chengdu în China şi acum în Panama.

Vladimir Soare lucrează în cadrul companiei logistice Kuehne + Nagel din 2014, locuind în Shanghai şi Chengdu în China şi acum în Panama.

Autor: Cristina Roşca

16.11.2020, 11:00 507

♦ Gala ZF 2020, ce va avea loc în acest an pe data de 19 noiembrie, va aduce în prim-plan nu doar cele mai valoroase companii din economia locală, ci şi o serie de expaţi români ce deţin poziţii de top la nivel mondial.

Vladimir Soare a fost numit în vara anului trecut în funcţia de director financiar pentru America Centrală şi Caraibe în cadrul companiei logistice Kuehne + Nagel, cu biroul în Panama.

Gigantul elveţian Kuehne + Nagel are prezenţă în peste 100 de ţări, printre care şi România. Com­pania cu peste 78.000 de an­gajaţi are veni­turi anuale de 17 mld. euro.

Mutarea vine după ce timp de aproape doi ani şi ju­mătate el a fost general manager al departamentului financiar din cadrul Kuehne Ă Nagel pentru regiunea China de Vest.

Cum a ajuns acum în capătul celălalt al lumii?

După cum spunea anterior chiar el, a avut, ca mulţi alţii de vârsta sa, câteva joburi în timpul facultăţii (din cadrul ASE), inclusiv în call-center şi în zona de suport tehnic. Dar cariera propriu-zisă a început-o în 2011, ca junior associate pentru PwC, în departamentul de audit extern.

Cu toate că a început poate mai târziu decât generaţia sa, concentrându-se până atunci asupra studiilor, după cum spunea anterior chiar el, este foarte greu să fii pregătit pentru ceea ce înseamnă muncă într-un Big 4, „sistemul universitar românesc de învăţământ nefiind axat pe practică, ci doar multă teorie. Din fericire, PwC este un foarte bun formator, beneficiind de cursuri precum ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) cât şi de o foarte bună dezvoltare practică.”

După aproximativ doi ani, a avansat în poziţia de senior associate, de data această în Zurich, Elveţia. În ianuarie 2013, când era în al 2-lea an de juniorat în PwC, a fost selectat pentru un secondment de trei luni în Elveţia.

Atunci a realizat pentru prima oară, din punct de vedere profesional şi nu numai, diferenţa dintre vest şi România. După cele trei luni petrecute în Elveţia, a decis că acesta este drumul potrivit pentru el, atât profesional cât şi personal, şi a aplicat pentru o poziţie permanenţă, mutându-se în Elveţia în septembrie 2013.

Deoarece poziţia din Elveţia era legată de auditul firmelor de asigurare şi re-asigurare, domeniu cu care nu era foarte familiar şi care nu îl atrăgea în mod special a decis să părăsească Big 4 pentru o poziţie de corporate auditor în domeniul logisticii, pentru Kuehne Ă Nagel.

Următorii aproximativ doi ani la Kuehne + Nagel i-a petrecut călătorind în diferitele sedii globale ale firmei, fiind expus la modul de business al unei companii nemţeşti cu afaceri anuale de peste 17 mld. euro în diversele zone ale lumii.

Poziţia de regional controller pentru Asia de Nord era liberă, aşa că acesta a fost următorul pas pe care-l avea în minte executivul român. Şi astfel, a părăsit Elveţia pentru Shanghai, China. Un an mai târziu, datorită rezultatelor, a fost ales ca general manager al departamentului financiar al nou createi regiuni China de Vest, cu sediul în Chengdu.

Ca responsabilitate generală, jobul său presupunea managementul financiar al Chinei de Vest, precum analiză financiară, bugetare, planificarea cash-flowului şi investiţiile. Lucra îndeaproape cu directorul general al regiunii şi cu ceilalţi manageri operaţionali pentru a asigura o funcţionare cât mai eficientă din punct de vedere financiar (managementul clienţilor, furnizorilor, taxele locale).

Acum un an şi aproape jumătate executivul a preluat o nouă poziţie, la capătul celălalt al lumii, în Panama. Vladimir Soare spunea anterior că din România îi e dor de familie şi de mâncarea locală. La polul opus, nu duce dorul lipsei desăvârşite a infrastructurii.

Dacă ar fi să aleagă trei lucruri care ar trebui îmbunătăţite în România, el menţiona infrastructura, mediul de business şi educaţia.

„Infrastructura în primul şi în primul rând. Nicio ţară nu se poate dezvolta fără o infrastructură decentă, investiţiile se opresc când nu există infrastructuă, şi din păcate nu suntem încă la nivelul de a fi o economie bazată strict pe servicii.”

În ceea ce priveşte mediul de business, executivul menţiona că ţările din Vest s-au dezvoltat atât prin încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii locale, cât şi a politicilor de taxare transparente. În România, totul încă se face după ureche, iar legile sunt scrise în aşa fel încât să fie interpretate, totul contribuind la un mediu de business haotic.

În al treilea rând, el aminteşte de sistemul de educaţie (în special cel universitar). În domeniul financiar, ţările din vest şi chiar şi cele precum China, pun accent foarte mult pe practică. Marea majoritate a studenţilor care ies pe piaţă muncii deja au o imagine clară asupra parcursului în carieră, cât şi a ce înseamnă meseria lor. În România, accentul este pus pe teorie, profesorii universitari în marea lor majoritate nu au călcat pragul unei companii şi reprezintă în general cu totul alte generaţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO