Media & Advertising

Gaudeamus: „Dacă vinzi 800-1.000 de exemplare dintr-un titlu de carte este o fericire”

Gaudeamus: „Dacă vinzi 800-1.000 de exemplare dintr-un...

Autor: Mediafax

27.11.2017, 00:03 210

„La noi, dacă vinzi 800 - 1.000 de exemplare dintr-un titlu este o fericire. Cărţile se vând în tiraje din ce în ce mai mici din cauză că masa de potenţiali cumpărători este din ce în ce mai restrânsă. Au şi plecat mulţi şi au început să apară afaceri care mănâncă din piaţă“, a spus Mihai Mitrică, directorul Asociaţiei Editorilor, cu prilejul Târgului de Carte Gaudeamus, care s-a desfăşurat în weekendul trecut în Bucureşti.

Mitrică se referă la serviciile de închirieri de cărţi, care au scos din piaţă segmentul corporatiştilor, socotit un public dorit, care până acum câţiva ani în urmă era prezent la târguri de carte sau în librării şi cumpăra cărţi, pentru că sunt oameni învăţaţi să se autoperfecţioneze. Un al doilea neajuns al pieţei este lipsa distribuitorilor de carte, biblioteci sau librării.

„În prezent mai sunt puţin peste 200 de librării în ţară, din care un sfert în Bucureşti. Capitala realizează, de altfel, jumătate din cele 60 de milioane de euro. Restul sunt oraşele mari, iar ruralul este pierdut cu totul. 50% dintre oameni nu se întâlnesc cu cărţi proaspete decât dacă ajung la oraş sau intră pe internet“, spune Mihai Mitrică.

„În rural nu sunt biblioteci aprovizionate cu cărţi, aceasta fiind treaba Ministerului Culturii, nu ai librării, pentru că nu s-a gândit nimeni să le întreţină. În judeţe precum Teleorman, Vaslui, Călăraşi nu mai există distribuitori de carte, nu avem cu cine lucra. În sud special este foarte rău; în Ardeal se vând foarte bine cărţi educative, manuale, acolo oamenii au învăţat că trebuie să se bazeze pe ei pentru educaţie şi nu pe şcoală, acolo cartea mai are o valoare intrinsecă, oamenii îşi doresc o carte pentru informaţia pe care o conţine. Şi în Moldova este rău“, spune Mihai Mitrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO