Media & Advertising

Horia Moculescu: Cu moartea lui Johnny Răducanu, breasla noastră mai pierde o persoană importantă

19.09.2011, 12:32 146

Compozitorul Horia Moculescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că odată cu moartea lui Johnny Răducanu breasla muzicienilor mai pierde o persoană importantă.

"Îmi pare foarte rău că a murit. Îl cunoşteam din '57, am fost prieteni", a spus Horia Moculescu, adăugând, cu tristeţe, că "nici el nu avea pensia indexată".

Muzicianul Johnny Răducanu a murit luni dimineaţa, la vârsta de 79 de ani, a declarat pentru MEDIAFAX Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). Ion Caramitru, aflat în străinătate, a spus că JohnnyRăducanu "era foarte bolnav", însă se afla acasă când a survenit decesul.

Totodată, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat că un echipaj medical a fost solicitat luni, în jurul orei 10.00, la locuinţa din Capitală a lui Johnny Răducanu. Echipajul SMURD a constatat că JohnnyRăducanu a suferit un stop cardio-respirator şi a început manevrele de resuscitare, însă fără rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul.

Cu o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu - "Mr. Jazz of Romania", după cum l-a numit jurnalistul şi muzicianul Leonard Feather - a fost un veteran al muzicii româneşti.

Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila. Pe numele său real Răducanu Creţu, JohnnyRăducanu s-a născut într-o familie de romi cu o tradiţie muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.

Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iaşi şi Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generaţii, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii româneşti de jazz.

Johnny Răducanu a cântat cu nume importante ale muzicii şi a lansat albume precum "Jazz trio - Seria jazz nr. 4" (1966), "Jazz în ţara mea (Jazz in my country)" (1967), "Confesiuni" (1979), "Confesiuni II" (1982), "Confesiuni III - Seria jazz nr. 21" (1986) şi "Jazz Made in Romania" (1987).

În ultimii ani, Johnny Răducanu a susţinut nenumărate recitaluri, alături de nume cunoscute ale muzicii româneşti precum Anca Parghel şi Teodora Enache.

Totodată, el este cunoscut şi pentru spectacolul de teatru poetic "Dialoguri şi fantezii în jazz", susţinut împreună cu Ion Caramitru atât pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, cât şi pe scene internaţionale importante, precum Teatrul Molière-Maison de la Poésie din Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO