Media & Advertising

In UE publicitatea nu sta pe roze

11.04.2003, 00:00 13

Razboiul din Irak a condus deja la o deteriorare a perspectivelor pentru investitiile publicitare din Europa de anul acesta, desi nu a afectat sperantele de redresare din Statele Unite, se afirma in ultimul raport realizat de ZenithOptimedia si citat de Wall Street Journal Europe.
In Statele Unite, cheltuielile de publicitate pe principalele canale media, adica ziarele, revistele, televiziunile, radio-ul, cinema-ul, outdoor-ul si Internet-ul, sunt asteptate sa creasca cu 2,2% in 2003, fata de anul trecut, conform ZenithOptimedia, o agentie de mediabuying si planning aflata in proprietatea grupului francez Publicis si celui britanic Cordiant Communications. ZenithOptimedia si-a revizuit estimarile din luna decembrie, cand prognozase o crestere de 1,9%. Schimbarea se datoreaza in parte cererii mari de publictate pe TV, provenind mai ales din partea companiilor auto, a celor de retail si a firmelor imobiliare.
In schimb, estimarile realizate de ZenithOptimedia pentru Europa s-au inrautatit, in principal datorita deteriorarii situatiei economice. Pentru 2003 se asteapta o crestere de numai 0,4% a cheltuielior destinate principalelor vehicule media, pe primele cinci piete publicitare ale Europei: Marea Britanie, Franta, Spania si Italia. In luna decembrie, ZenithOptimedia prognozase o crestere de 1,8%.
Germania, a treia piata publicitara a lumii dupa Statele Unite si Japonia, constituie in loc foarte slab la capitolul investitii publictare. Din primele cinci piete de publcitate europene, cea din Germania este singura de la care ZenithOptimedia se asteapta sa scada in acest an, cu 0,9 procente, fata de estimarea anterioara care prevedea o crestere de 1 procent.
Adam Smith, director in cadrul ZenithOptimedia, a citat "slaba performanta economica" din Europa, si in special "din Franta si Germania, unde guvernele nu doresc sa aduca modificari legislatiei muncii si sa ia masuri fata de povara prea mare a impozitelor".
In ceea ce priveste estimarile pentru SUA, Smith a declarat ca "am alcatuit previziunile luand in calcul riscul prelungirii razboiului, care ar putea sa influenteze negativ increderea companiilor. O schimbare in acest sens va avea efectul opus". El a mai spus ca unele companii americane si-au retras reclamele de la difuzare din motive tactice, adica nu vor sa-si vada produsele in cadrul materialelor despre razboi, insa majoritatea nu au adus modificari semnificative bugetelor pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO