Media & Advertising

Maria Sibylla Merian, graficiana "bestiilor diavolului", omagiată de Google

Autor: Departamentul Life

02.04.2013, 15:45 7332

Google sărbătoreşte, marţi, 366 de ani de la naşterea naturalistei şi artistei germane Maria Sibylla Merian, care a avut o influenţă semnificativă în dezvoltarea entomologiei, ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul insectelor.

Pentru epoca în care a trăit Maria Sibylla Merian, studiul insectelor era văzut ca o ocupaţie extrem de ciudată, având în vedere că erau poreclite "bestiile diavolului". În consecinţă, etapele dezvoltării la aceste specii erau aproape necunoscute. Maria Sibylla Merian a descris în studiile sale dezvoltarea a 186 de speci de insecte, care au contrazis concepţiile vremii potrivit cărora toate insectele se năşteau în noroi.

În acest sens, noul Google Doodle care o omagiază pe Maria Sibylla Merian include imaginile mai multor insecte precum şi a unei şopârle, în timp ce literele cuvântului "Google" au fost înlocuite de frunze de viţă de vie.

Maria Sibylla Merian, născută pe 2 aprilie 1647, la Frankfurt, în familia unui gravor elveţian - a fost fascinată de ciclurile de viaţă ale fluturilor şi a urmărit transformările prin care trec aceştia, fapt care a făcut obiectul unor studii aprofundate ale naturalistei, potrivit guardian.co.uk.

Maria Sibylla Merian a lucrat ca artist botanist şi a publicat trei colecţii de gravuri de plante, în 1675, 1677 şi 1680.După această etapă, Maria Sibylla Merian s-a dedicat studiului insectelor, în special a etapelor de dezvoltare de la stadiul de ou la adult, experienţe care s-au regăsit în desenele artistei.

Maria Sibylla Merian a devenit interesată în special de metamorfoza omizilor în fluturi, pe care a tratat-o în mai multe cărţi pline cu desene realiste.

Lucrarea publicată în limba germană de Maria Sibylla Merian - Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung -- Transformarea miraculoasă a omidei şi hrana florală ciudată - a fost primită foarte bine în cercurile din înalta societate deşi era scrisă într-un limbaj de specialitate, dar nu a atras atenţia mediului academic pentru că nu era redactată în limba latină.

"Am observat că alte omizi dau naştere unor fluturi foarte frumoşi sau molii şi că viermii de mătase fac la fel. Asta m-a determinat să adun toate omizile pe care le găseam pentru a vedea felul în care se transformă", povestea Maria Sibylla Merian în volumul "Metamorphosis insectorum Surinamensium", publicat în anul 1705.

A început să picteze flori şi a devenit profesoară, iar la vârsta de 52 de ani a făcut o expediţie în ceea ce în prezent se numeşte Republica Suriname, după ce s-a simţit inspirată de specii exotice importate din coloniile olandeze, pentru a alcătui colecţia de istorie naturală a Olandei.

n anul 1699, Maria Sibylla Merian a primit o bursă din partea muncipalităţii din Amsterdam pentru o deplasare în statul sudamerican Surinam, alături de fiica ei Dorothea Maria.

Maria Sibylla Merian a lucrat în Surinam timp de doi ani, în care a călătorit în colonia olandeză realizând schiţe ale plantelor şi animalelor. Când a revenit în Olanda, Maria Sibylla Merian a vândut o parte din colecţia de plante şi insecte pe care o dobândise peste ocean şi a folosit banii pentru a publica monografiaMetamorphosis Insectorum Surinamensium.

În timpul călătoriei sale în America de Sud, Maria Sibylla Merian a mers în coloniile olandeze, a făcut schiţe ale animalelor şi plantelor de acolo şi a criticat tratamentul aplicat persoanelor indigene şi sclavilor de către coloniştii olandezi.

După ce s-a întors la Amsterdam, doi ani mai târziu, Maria Sibylla Merian a început să lucreze la o carte cu numeroase ilustraţii - "The Metamorphosis Insectorum Surinamensium (The Metamorphoses of the Insects of Suriname" -, în care sunt descrise ciclurile de viaţă ale insectelor pe care aceasta le-a studiat. Cartea a fost publicată în 1705, iar zece ani mai târziu Maria Sibylla Merian a suferit un accident vascular cerebral şi a rămas parţial paralizată. A murit doi ani mai târziu, pe 13 ianuarie 1717. Fiica ei a publicat ulterior o colecţie cu lucrările mamei sale, continuându-i cercetările.

În ultimii ani ai secolului al XX-lea, munca lui Maria Sibylla Merian a fost redescoperită. Portretul ei a fost imprimat pe bancnota de 500 de mărci germane, înainte ca Germania să treacă la moneda unică euro. De asemenea, numele ei a fost acordat mai multor şcoli.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO