Media & Advertising

Maria Sibylla Merian, graficiana germană apreciată la secole după moarte, omagiată azi de Google

Maria Sibylla Merian, graficiana germană apreciată la...
02.04.2013, 10:57 7589

Maria Sibylla Merian, graficiana germană care a studia plantele şi insectele la finalul secolului al 17-lea şi începutul secolului 18, este celebrată de Google marţi, printr-un nou Google Doodle. 

 
Maria Sibylla Merian, născută pe 2 aprilie 1647, este cunoscută în universul academic pentru observaţiile şi documentaţiile amănunţite privind metamorfoza fluturelui. 
 
 
Maria Sibylla Merian s-a născut la Frankfurt, fiică a unui gravor şi publicist elveţian, Matthaus Merian. Tatăl Mariei a murit când ea avea doar trei ani, iar mama sa s-a recăsătorit cu pictorul Jacob Marrel, care a încurajat-o pe copilă să spre desen şi pictură.
 
La vârsta de 13 ani, Maria Sibylla Merian a pictat primele imagini cu insecte şi specimene din plante. În 1665, Maria Sibylla Merian s-a căsătorit cu ucenicul lui Marrel, Johan Andreas Graff, din Nuremberg, fiul unui poet care conducea una dintre cele mai bune 17 şcoli din Germania la vremea respectivă. La Nuremberg, Maria Sibylla Merian a predat lecţii de desen fetelor din familii bogate - Jungferncompaney.
 
 
În anul 1699, Maria Sibylla Merian a primit o bursă din partea muncipalităţii din Amsterdam pentru o deplasare în statul sudamerican Surinam, alături de fiica ei Dorothea Maria.
 
Maria Sibylla Merian a lucrat în Surinam timp de doi ani, în care a călătorit în colonia olandeză realizând schiţe ale plantelor şi animalelor. Când a revenit în Olanda, Maria Sibylla Merian a vândut o parte din colecţia de plante şi insecte pe care o dobândise peste ocean şi a folosit banii pentru a publica monografia Metamorphosis Insectorum Surinamensium.
 

În anul 1715, Maria Sibylla Merian a suferit un atac cerebral, în urma căruia a rămas paralizată parţial.  Şi-a continuat munca, însă efectele bolii i-au restrâns abilităţile. Maria Sibylla Merian a murit pe 13 ianuarie 1717 la Amsterdam. Fiica sa Dorothea i-a publicat post-mortem Erucarum Ortus Alimentum et Paradoxa Metamorphosis, o colecţie a lucrărilor.
 
Maria Sibylla Merian fiind apreciată la adevărata ei valoare abia în secolul XX. Un portret care o înfăţişa pe Maria Sibylla Merian a apărut pe bancnota de 500 de mărci germane (până când Germania a trecut la euro), iar desenele cu plante, broaşte, şerpi, păianjeni, iguane şi insecte tropicale, realizate de Maria Sibylla Merian, sunt strânse de pasionaţi din întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO