Media & Advertising

Noul Cod fiscal ar putea trimte cititorii la plimbare

10.10.2003, 00:00 13



Noul Cod fiscal, care a iesit de pe masa Guvernului saptamana trecuta si a intrat la Parlament a introdus, spre stupefactia editorilor de carte, taxa pe valoare adaugata (TVA) de 9%. Pana acum, cartile erau scutite de TVA.



Acest lucru ii nemultumeste pe editorii de carte, care sunt de parere ca aceasta masura va taia elanul unei industrii si asa chinuite.



"Este inca o lovitura data pietei de carte, care se va duce in pret si va fi suportata de cumparator. Nu se mai poate schimba nimic, pentru ca nu exista factor de putere care sa le arate celor care au decis asta ca e o prostie. Tot TVA-ul il suportam noi. Guvernantii cauta sa dea reduceri pe colo-colo, atunci de unde sa ia, tot de la biata carte, nu?," spune Nicolae Fundi, vicepresedinte la editura All.



Piata de carte romaneasca este estimata in jurul a 25 de milioane de dolari anual, spun editorii.



Introducerea TVA se va rasfrange asupra pretului final platit de consumatori. In ultimul an, piata de carte a avut o evolutie mai buna, comparativ cu anii precedenti, dar este departe de a reprezenta o afacere. Puterea scazuta de cumparare a populatiei se reflecta si in achizitiile de carti.





S-ar putea sa fie un pret prea mare...



"Sigur ca va influenta piata cartii. Procentul este destul de mare, pentru ca daca ne uitam la Comunitatea Europeana, unde TVA e de 5,5-6%, nu vad cum au determinat acest procent, la noi. In al doilea rand, tot ce inseamna lant e afectat, de la tipografie la editura si pana la comerciant. Costul se va rasfrange asupra consumatorului final," afirma Cristian Calancea, directorul financiar al editurii Polirom. "E devreme sa tragem totusi concluzii, pentru ca implicatiile pot fi mult mai multe. De obicei, prin introducerea TVA, comerciantul a crescut automat pretul. Daca pretul cartii va creste, cumparatorul se va uita inca o data inainte de a cumpara. Totusi, e vorba de cultura, ar trebui un lobby undeva la 5-6% TVA, iar preturile n-ar mai creste," spune el.



"Nu stiu ce-o sa se-ntample, mai ales ca de la 1 ianuarie trebuie sa schimbam tot sistemul de distributie si nimeni nu stie sigur cum. Totul e dirijat politic. Industria de carte nu e tratata ca industrie, e distrusa, nu exista nici un fel de mecanism de piata," adauga Nicolae Fundui de la editura All.



Totusi, daca cei doi editori sunt nemultumiti, Vlad Popescu, redactor-sef la editura Nemira spune ca introducerea TVA este un lucru pozitiv.



"Ne afecteaza "pozitiv", pentru ca tot lantul de la hartie la tipografie se simplifica, putem recupera TVA, atunci cand e cazul. Am discutat si cu ceilalti colegi de la alte edituri, dar din punctul nostru de vedere e bine si nu o sa duca la o scumpire a cartii," spune Popescu.



"Relatia noastra cu difuzorii o sa se modifice pentru ca o sa se lucreze cu TVA, nu cu rabat. Va fi problema pretului final al cartii, dar probabil ca o sa se mearga pe un pret recomandat," a mai spus Popescu.





... dar poate sa trimita cartea pe alte rafturi



Desi considera ca aceasta cota de 9% este prea mare, Adina Keneres, directoarea editurii Compania spune ca, totusi, prin introducerea ei se deschide posibilitatea unui nou canal de distributie: supermarketul.



"Este bine ca s-a introdus, dar este mult," spune Keneres. "Pana acum, in supermarketuri vanzarea de carte era imposibila, pentru ca trebuia deschisa o partida separata de contabilitate, din cauza inexistentei cotei de TVA."



Sefa de la Compania a motivat, de asemenea, ca in Occident, desi numarul punctelor de vanzare este mult mai mare ca in Romania, ridicandu-se pana aproape de 50.000 in unele cazuri, in realitate, numai 2.000 din aceste puncte sunt librarii propriu-zise.



"Restul sunt altele, supermarketuri, puncte de vanzare stradala si asa mai departe, nu librarii. La noi, numarul librariilor se ridica la 400, iar starea lor este deplorabila, asa ca editorii de carte degeaba se plang de faptul ca nu fac vanzari," a adaugat Keneres.



Ministerul Finantelor nu a oferit explicatii privind introducerea TVA la carte.



Finantele au pastrat in Codul fiscal cota zero de TVA pentru tiparirea, editarea si vanzarea de manuale scolare.



Desi autoritatile au avut anterior discutii cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, prin care au promis ca vor reduce nivelul TVA pentru presa scrisa, noul Cod fiscal nu prevede acest lucru, mentinand cota de 19%. In tari din Uniunea Europeana, presa este considerata un serviciu de utilitate publica, beneficiind de o reducere a TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO