• Leu / EUR4.9022
  • Leu / GBP5.4884
  • Leu / USD4.5747
Media & Advertising

OTV, amendat de CNA chiar dacă nu mai are licenţă, pentru abateri în campania pentru parlamentare

OTV, amendat de CNA chiar dacă nu mai are licenţă, pentru abateri în campania pentru parlamentare

Autor: Alina Dan - Mediafax

24.01.2013, 15:33 531

Sancţiunea a fost propusă de Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Propunerea acesteia a generat o întrebare din partea membrilor CNA care au dorit să ştie dacă mai este posibilă aplicarea unei amenzi postului OTV, în condiţiile în care acestuia i-a fost retrasă licenţa audiovizualului în şedinţa Consiliului de marţi, 22 ianuarie, iar televiziunea lui Dan Diaconescu şi-a încetat emisia în aceeaşi zi.

Reprezentanta Departamentului Juridic al Consiliului Naţional al Audiovizualului a menţionat că, din punctul său de vedere, aplicarea unei astfel de amenzi nu este posibilă.

"Opinia mea este că nu se poate acorda amendă pentru că la data emiterii actului, astăzi, radiodifuzorul nu mai există, chiar dacă el a exisat la data săvârşirii faptei. Este principiul de drept prin care actul administrativ este prezumat legal întotdeauna", a spus aceasta. "Asta înseamnă că OTV nu poate fi considerat vinovat până la pronunţarea instanţei. Dacă suntem acţionaţi în instanţă, nu vom intra pe fond, vom pierde prin excepţie", a mai spus aceasta.

"Dezbatem, de fapt, un viciu de procedură. Sunt trucuri avocăţeşti. Dacă mă fac că nu văd asta... Am luat în calcul că datele pot anticipa un viciu de procedură. Ca manager al acestei instituţii îmi asum, adică, dacă pierd acest proces, îl asum. Îmi asum pierderea acestui proces sau, după creierul meu, câştigarea lui", a spus, în schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a spus că societatea Ocram Televiziune SRL, care a deţinut licenţa OTV, există în continuare, chiar dacă televiziunea nu mai emite.

În acest context, sancţiunea propusă de Laura Georgescu - amendă în cuantum de 100.000 de lei - a fost adoptată de membrii Consiliului cu 8 voturi "pentru" (Lornad Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Valentin-Alexandru Jucan şi Christian Mititelu) şi două voturi "împotrivă" (Narcisa Iorga şi Florin Gabrea).

Pe de altă parte, tot în şedinţa de joi, CNA a decis să amendeze cu câte 30.000 de lei Antena 3 şi B1 TV şi să someze public România TV.

După mai multe runde de vot cauzate de faptul că numărul insuficient de voturi a împiedicat adoptarea vreunei propuneri de sancţiune, posturile B1 TV şi Antena 3 au fost sancţionate cu câte 30.000 de lei fiecare. Pentru amenda aplicată postului Antena 3 au votat Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Valentin Jucan, iar votul "împotrivă" şi l-au exprimat Monica Gubernat, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Viorel Vasile Buda.

Deoarece propunerea iniţială de sancţionare a postului B1 TV cu o amendă de 20.000 de lei a fost respinsă din cauza neîntrunirii numărului de voturi, Monica Gubernat, membru al CNA, a propus aplicarea unei amenzi de 30.000, ca şi în cazul Antenei 3. Propunerea acesteia a fost adoptată cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea) şi patru voturi "împotrivă" (Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Narcisa Iorga şi Florin Gabrea).

Narcisa Iorga a considerat că decizia este "tributară politic şi părtinitoare" postului Antena 3, care a încălcat, la fel ca OTV, aceleaşi articole din Legea audiovizualului şi din Decizia CNA, cu privire la reflectarea campaniei electorale. "OTV şi Antena 3 sunt la fel de vinovate făcând propagandă eficientă în favoarea unui partid", a spus Narcisa Iorga, considerând că ambele posturi trebuie să fie amendate cu câte 100.000 de lei.

"Consider că decizia luată cu majoritate de voturi este una semnificativ politică, anume de a proteja interesele postului de televiziune Antena 3 şi implicit menţionez că am propus amendarea posturilor OTV şi Antena 3 în acelaşi cuantum de 100.000, apreciind că ambele posturi au facut propagandă în ziua votului doar în avantajul unui competitor electoral, fără respectarea obligativităţi pluralismului de opinii, anume PPDD şi respectiv USL. De asemenea, am propus sancţiuni de 50.000 de lei pentru B1 şi România TV pentru dezechilibrele înregistrate de aceste două posturi în reflectarea alegerilor parlamentare. Majoritatea membrilor CNA însă au dorit să demonstreze că posturile B1 şi Antena 3 au comis abateri la fel de grave, ceea ce este contrazis, practic, de realitate întrucât Antena 3 şi OTV au avut abateri similare", a afirmat, ulterior, Narcisa Iorga, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9022
Diferență: -0,0286
Ieri: 4.9036
Azi: 4.5747
Diferență: 0,3884
Ieri: 4.5570
Azi: 5.4884
Diferență: 0,1734
Ieri: 5.4789
Azi: 4.9405
Diferență: 0,4452
Ieri: 4.9186