Media & Advertising

Ringier Romania, la cea de-a treia demisie in bloc la unul dintre ziarele sale

Ringier Romania, la cea de-a treia demisie in bloc la unul dintre ziarele sale

Thomas Landolt trebuie sa rezolve, pana preda stafeta, situatia tensionata de la Libertatea

20.10.2006, 21:17 36

Prima data s-a intamplat la Pro Sport, cand toata echipa s-a dus la titlul rival. Apoi a venit randul unei mari parti a echipei de la Evenimentul zilei sa plece, avand ca motiv principal frica de tabloidizare. Ringier Romania, compania straina cea mai implicata pe piata media din Romania, trebuie sa faca fata pentru a treia oara in ultimii ani unei demisii in masa la unul dintre ziarele pe care le conduce.
Intr-un moment total neprielnic, cand conducerea Ringier abia se restructurase dupa plecarea lui Razvan Corneteanu din functia de director executiv al diviziei Ziare bulevard si sportive si a altor manageri din cadrul grupului, echipa ziarului Libertatea si-a anuntat demisia. Informatii despre o posibila plecare in masa a angajatilor celui mai citit si mai bine vandut ziar din Romania au existat inca de duminica, dar abia luni de dimineata s-a aflat cu certitudine ca redactorul-sef Adrian Halpert si-a depus demisia si ca va fi urmat de multi alti subordonati. Pana la sfarsitul zilei de luni, la avizierul de la Libertatea se depusesera deja 72 de demisii: sefi de departamente, reporteri, fotoreporteri, DTP-isti, corectori si soferi.
Printre motivele plecarii, unii angajati au mentionat si contraofertele tentante venite din partea grupului de presa pe care si-l construieste omul de afaceri Dinu Patriciu.
El a cumparat in vara pachetul majoritar de actiuni la Adevarul, controleaza grupul Satiricon (Dilema veche, Romania literara, Aspirina si Plai cu Boi) si, cel mai relevant, a incheiat in aceasta saptamana negocierile cu Radu Budeanu pentru achizitia tabloidului Averea.
Potrivit unor surse din redactia Libertatea, oferta lui Patriciu prevedea salarii cu 50% mai mari pentru toti cei care pleaca de sub umbrela Ringier catre noul ziar. In plus, un alt atu al lui Patriciu este dat de faptul ca, potrivit Corinei Dragotescu, director editorial al ziarului Adevarul, si lui Adrian Halpert, Razvan Corneteanu, plecat in urma cu doua saptamani din compania elvetiana, ar fi semnat deja un contract cu trustul lui Patriciu. Acest lucru le poate da celor care pleaca de la Ringier siguranta ca lucrurile ar putea merge bine si daca pleaca la o alta publicatie.
Ringier a declansat iarasi sistemul de damage control, dupa ce s-a dovedit ca a dat rezultate in cazurile Pro Sport si Evenimentul zilei.
Libertatea a aparut in continuare saptamana aceasta fara probleme, iar conducerea Ringier a facut contraoferte celor care si-au dat demisia.
Rezultatul a fost ca deja marti seara a fost anuntat noul redactor-sef, in persoana Anei Nita, fost redactor-sef adjunct si coordonator al departamentului Mass-Media/Vedete la Libertatea. Ea a fost convinsa sa ramana la acest ziar im-preuna cu intreaga echipa pe care a coordonat-o, desi cu o zi in urma se afla printre cei care isi dadusera demisia.
Pietele de media si publicitate nu vor fi afectate in urmatoarea perioada, pentru ca Libertatea va vinde in conti-nuare, iar Averea trebuie fie sa isi con-solideze treptat brandul, fie sa vina cu subiecte-soc care sa atraga cititori de la concurenta.
Dinu Patriciu este asteptat sa faca investitii importante la Averea, avand in vedere ca a fost dispus sa plateasca "mai multe milioane de euro" lui Radu Budeanu, cel care detinea 85% din actiunile ziarului. Patriciu cumpara si celelalte 15% dintre actiuni, detinute de off-shore-ul SSP ltd. din Insulele Virgine.
Thomas Landolt, General Manager al Ringier Romania, a preluat temporar atributiile lui Razvan Corneteanu in cadrul Diviziei de publicatii bulevard si sportive, dupa ce acesta si-a incheiat colaborarea cu grupul elvetian.
Pe perioada interimatului lui Landolt, succesorul sau la conducerea Ringier Romania, germanul Alexander Theobald, va vizita Bucurestiul mai des pentru a prelua, in ianuarie, atributiile de General Manager.
Plecarea lui Corneteanu a fost precedata si de alte demisii ale unor oameni importanti in organigrama Ringier. Dana Zamfir, director de distributie, Carmen Dinca, sef abonamente, Dana Turlac, manager vanzari de publicitate, Adina Puiu, sef planificare si control de bugete, sunt cativa dintre cei care au intrerupt colaborarea cu Ringier in ultima perioada.
In consecinta, conducerea grupului a decis ca Gina Ionescu sa se alature echipei de la departamentul de distributie al Diviziei de publicatii Bulevard si Sportive. Impreuna cu Gunther Graml, noul director de distributie al grupului, Gina Ionescu vizeaza sa dezvolte serviciile de distributie ale Ringier, conform strategiei companiei.
In ceea ce priveste departamentul de vanzari de publicitate al diviziei formate din Libertatea si Pro Sport, managementul Ringier a decis sa foloseasca experienta si resursele interne. Mirela Murariu si Cristian Mihalache vor prelua in mod egal responsabilitatile de coordonare a vanzarilor de publicitate ale diviziei.
Coordonarea echipei de la departamentul de marketing al diviziei revine lui Geo Coman.
Ringier Romania va fi condusa, incepand de la 1 ianuarie 2007, de Alexander Theobald, directorul Departa-mentului de reviste al Ringier AG, Thomas Landolt urmand sa preia conducerea operatiunilior Ringier din Elvetia.
Oamenii din industria media apreciaza ca, cel putin pe termen scurt, tirajul Libertatii nu va avea de suferit, avand in vedere in special efectul de inertie. Cotidianul Libertatea este cel mai cumparat ziar national din Romania, cu un tiraj mediu vandut de peste 270.000 de exemplare, corespunzator primelor sase luni ale acestui an, potrivit datelor Biroului Roman de Audit al Tirajelor, facute publice la sfarsitul lunii septembrie.
Ziarul a avut in ultimii ani cresteri constante ale vanzarilor, iar in primele sase luni din 2006 tabloidul a vandut cu peste noua procente mai mult decat in perioada similara a lui 2005.
Cititorii de Libertatea vor continua sa cumpere acest ziar pana cand un alt tabloid va reusi sa-si depaseasca statutul de ziar de scandal aflat in mana unor afaceristi cu interese incerte cand vine vorba de investitii in presa. Unul dintre titlurile asteptate sa creasca este, desigur,
Averea, care are o echipa redactionala care stie ce vor romanii de la un tabloid si cunostintele manageriale ale unui om care a condus ani de zile publicatiile Ringier Romania.
Daca pana acum se dadeau lupte stranse pentru cititori intre, pe de o parte, asa-numitele ziare de calitate (Evenimentul zilei vs. Jurnalul National) si intre cele sportive (Gazeta Sporturilor vs. Pro Sport) pe de alta parte, de acum inainte ne putem astepta la o lupta mai stransa intre publicatiile tabloide. De castigat vor avea vedetele.

Grupul Ringier
Grupul Ringier a inregistrat din activitatile desfasurate pe piata romaneasca in 2005 o cifra de afaceri de 172,9 milioane lei (47,7 mil. euro, calculat la cursul mediu) si un profit net de 17,9 milioane lei (4,9 mil. euro). Ringier Romania are sase divizii: Ziare bulevard si sportive (Libertatea, Libertatea de duminica, Pro Sport, Pro Sport de duminica), Ziare economice si de referinta (Capital, Evenimentul zilei, Evenimentul zilei de duminica), Reviste (Unica, TV Mania, Bravo, TV Satelit, Bravo Girl, Bolero, Libertatea pentru femei, Libertatea integrame, Lumea Femeilor), Publicatii Gratuite (Compact), Financiar,? Administrativ si Servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO