Media & Advertising

"Sunrise Ruby", cel mai scump rubin din lume, vândut cu preţul record de 30,4 milioane de dolari

"Sunrise Ruby", cel mai scump rubin din lume, vândut cu...

Autor: Florin Badescu

13.05.2015, 10:23 309

După o licitaţie extrem de disputată, acestă nestemată, cu o mărime considerată extraordinară pentru un rubin, a fost achiziţionată de un colecţionar care a licitat prin telefon şi a preferat să rămână anonim. Preţul de vânzare a fost de 28,2 milioane de franci elveţieni (30,4 milioane de dolari).

Culoarea "sânge de porumbel" a rubinului "Sunrise Ruby" reprezintă cea mai apreciată caracteristică a acestor pietre preţioase.

Montat într-un inel Cartier, acest rubin avea un preţ estimativ cuprins între 12 milioane şi 18 milioane de dolari.

Preţul de vânzare reprezintă un record mondial pentru un rubin, dar şi un record de preţ pentru o bijuterie a casei Cartier care a fost vândută la licitaţie, au precizat reprezentanţii casei Sotheby's.

În aceeaşi licitaţie de marţi seară, un diamant roz excepţional, de 8,72 carate, care a aparţinut nepoatei împăratului Napoleon I, prinţesa Mathilde, a fost vândut cu 15,9 milioane de dolari. Nestemata, de o mare raritate, avea un preţ estimativ cuprins între 14 milioane şi 18 milioane de dolari.

Diamantul are o claritate extremă şi o culoare intensă. Cu o mărime considerată clasică, colţuri rotunjite şi faţete mari, nestemata are o culoare inclusă în categoria "Fancy Vivid Pink" şi a fost denumită "Historique Diamant Rose", întrucât a făcut parte din colecţia de bijuterii a prinţesei Mathilde Bonaparte, potrivit Gemological Institute of America (GIA). Una dintre celelalte proprietare bogate din trecutul său a fost excentrica filantroapă americană Huguette Clark, decedată în 2007 la vârsta de 105 ani.

La aceeaşi licitaţie de marţi seară, un colier foarte rar, alcătuit din două rânduri de perle naturale - 78 în total -, a fost vândut cu 6,5 milioane de franci elveţieni (7,05 milioane de dolari), stabilind astfel un nou record mondial de preţ, au precizat reprezentanţii casei Sotheby's.

În total, 453 dintre cele 484 loturi puse în vânzare şi-au găsit cumpărător şi au generat încasări totale de 149,8 milioane franci elveţieni (162,5 milioane dolari).

În cadrul licitaţiei ce va fi organizată la Geneva de casa rivală, Christie's, miercuri seară, o broşă cu diamante dăruită de regele spaniol Alfonso al XII-lea soţiei sale pe post de cadou de nuntă şi o pereche de cercei cu rubine care au aparţinut celebrei Jacqueline Kennedy Onassis se numără printre "vedetele" acestei licitaţii, care ar putea genera venituri totale de peste 80 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO