Media & Advertising

"The Artist", marele câştigător la gala Globurilor de Aur, visează la Oscar

 A 69-a ediţie a Globurilor de Aur, o probă de foc hollywoodiană pentru filmul "The Artist"

Autor: Florin Badescu

16.01.2012, 14:23 757

Lungmetrajul francez "The Artist", care a dominat cea de-a 69-a gală a Globurilor deAur, câştigând trei trofee, printre care cele pentru cel mai bun film de comedie, este unul dintre marii favoriţi în cursa pentru premiile Oscar, care vor fi decernate la sfârşitul lui februarie, potrivit AFP.

Filmul regizat de Michel Hazanavicius, care a avut cele mai multe nominalizări - şase -, a obţinut şi cele mai multe premii Globul de Aur, la ceremonia care a avut loc duminică seară, la Los Angeles. "Ne gândeam că este un film pentru festival, un film care va plăcea criticilor, dar nu asta... nu ne aşteptam la asta", a declarat regizorul jurnaliştilor prezenţi la eveniment, după ce a obţinut trofeul pentru cel mai bun film-comedie/ musical.

Aceasta este pentru prima dată în istoria trofeelor decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood când un francez câştigă un Glob de Aur pentru un film de comedie. Cel căruia i-a fost înmânat marele premiu a fost producătorul Thomas Langmann, înconjurat de întreaga echipă a filmului, inclusiv câinele. Producătorul i-a adus un omagiu tatălui său, producătorul, actorul şi regizorul Claude Berri, care a primit un premiu Oscar pentru scurtmetraj, pentru "Le poulet", în 1966.

"Este o adevărată onoare să fim în faţa dumneavoastră, în această seară", a adăugat el, mulţumindu-i regizorului: "Mulţumesc, nu doar pentru film, ci şi pentru ceea ce eşti tu".

Regizorul Michel Hazanavicius, în vârstă de 44 de ani, este încă surprins de primirea pe care publicul şi criticii au făcut-o unui film alb-negru mut. "Mă gândeam că acest film are potenţial să placă, dar nu atâtor oameni şi nu aici, în Statele Unite ale Americii. Amploarea cu care filmul a fost întâmpinat aici este imposibil de imaginat", a spus Hazanavicius, adăugând: "Pentru un film francez, dacă eşti foarte, foarte, foarte optimist, poţi spera la un Glob deAur pentrru cel mai bun lungmetraj străin, dar nu la un Glob de Aur pentru cea mai bună comedie".

Regizorul i-a mulţumit şi lui Harvey Weinstein, distribuitorul filmului în Statele Unite ale Americii. "Harvey Weinstein a făcut o treabă incredibilă. Felul în care a prezentat filmul publicului şi programul au fost incredibile", a spus regizorul francez.

Pentru rolul din "The Artist", Jean Dujardin a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un lungmetraj de comedie. Distincţia se alătură trofeului pentru cea mai bună interpretare masculină obţinut anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes, pentru acelaşi rol.

Aplaudat cu căldură de sală, Dujardin, în vârstă de 39 de ani, a primit trofeul sub privirile soţiei sale, Alexandra Lamy, care a filmat scena cu telefonul mobil. Acesta a povestit, citind un text scris în limba engleză, că i s-a spus că nu va putea niciodată să facă cinema, deoarece are un chip prea mare şi prea expresiv.

"Nu pot să fac nimic legat de faptul că sprâncenele mele sunt independente una de alta", a spus el râzând. "Serios, mereu mi-am urmat instinctul şi m-am luptat pentru visurile mele. Aş vrea să vă mulţumesc, pentru că premiul acesta dovedeşte contrariul", a spus actorul, cu un zâmbet à la Douglas Fairbanks.

"The Artist" spune povestea lui George Valentin (Jean Dujardin), star al filmului mut, care a căzut în uitare odată cu apariţia sonorului, spre deosebire de tânăra actriţă Peppy Miller (Bérénice Bejo), una din admiratoarele sale.

Duminică seară, filmul a mai primit un Glob de Aur pentru cea mai bună muzică originală, semnată de Ludovic Bource.

După victoria de la gala Globurilor de Aur, "The Artist" este favorit în cursa pentru Oscaruri, nominalizările pentru celebrele statuete urmând să fie anunţate pe 24 ianuarie. Gala premiilor Academiei de film americane va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles, pe 26 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO