Media & Advertising

Tipografii se plâng că nu pot accesa fonduri europene din cauza Ministerului Dezvoltării

Autor: Mediafax

13.10.2016, 14:39 306

Discriminarea acestei bresle "aruncă peste toate tipografiile din România spectrul stagnării, al sărăciei, şomajului”, spune directorul executiv al Asociaţiei Tipografilor “Transilvania”, Mirela Marica.

"În februarie, au fost lansate ghidurile de finanţare pentru IMM-uri pentru exerciţiul financiar 2014-2020, iar în codul CAEN am constatat că nu se găsesc codurile legate de tipografie ca să accesăm fonduri europene, nefiind eligibile proiectele de înfiinţare, dezvoltare şi modernizare a tipografiilor autohtone. Asociaţiile tipografilor trag un semnal de alarmă faţă de discriminarea acestei bresle care aruncă peste toate tipografiile din România spectrul stagnării, al sărăciei, şomajului şi lipsei de perspective. Cerem Guvernului repararea, de urgenţă, a acestei erori a Ministerului Dezvoltării şi introducerea codurilor care privesc tipografii pe lista codurilor CAEN eligibile pentru alocarea fondurilor europene în perioada 2014-2020”, a spus Marica.

Aceasta consideră că situaţia se datorează unei greşeli tehnice a Ministerului Dezvoltării.

"O alocare corectă a fondurilor europene ar însemna stimularea pe plan local a tipografiilor şi producătorilor de ambalaje, aflaţi în concurenţă cu furnizorii externi, ar însemna locuri de muncă şi investiţii în tehnologii inovatoare care să pună tiparul pe o poziţie solidă la convergenţa cu noile canale de comunicare digitală şi de ecologizare", a subliniat Mirela Marica.

Potrivit acesteia, economia românească merită tipografii dezvoltate pe plan local, în condiţiile în care mulţi cumpărători se îndreaptă spre furnizori externi din regiune, cum sunt Bulgaria, Ungaria, Croaţia sau Polonia, ţări care au primit resurse să se dezvolte, să se retehnologizeze şi să-şi eficientizeze costurile.

Directorul executiv al Asociaţiei Tipografilor „Transilvania” a precizat că, la nivel naţional, sunt 22.000 de angajaţi în această industrie tipografică, majoritatea activând în mediul privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO