Media & Advertising

Urmează conferinţa „Sportul, calea spre o viaţă mai bună“, 8 mai 2019, Radisson Blu

Urmează conferinţa „Sportul, calea spre o viaţă mai...

Autor: Mirabela Tiron

07.05.2019, 00:05 277

Românii, în coada clasamentului UE la sport: 63% din români nu practică niciun fel de sport, faţă de 41% în Cehia şi 20% în Danemarca.

Românii sunt codaşii Europei la sport, circa 63% din români nu prac­tică niciun fel de sport, comparativ cu ţările nordice unde doar sub 20% din lo­cuitori nu prac­tică niciun sport, arată da­tele din euro­ba­rometrul „Sport şi acti­vitate fizică“ realizat sub egida Co­mi­siei Europene.

În Finlanda, ţară frun­taşă în clasament când vine vorba de activi­tate fizică, doar 13% nu prac­tică niciun sport, în Sue­dia doar 15%, iar în Da­nemarca 20%, în timp ce în Cehia 41% din po­pula­ţie nu prac­tică ni­ciun sport, iar în Un­garia cir­ca 53%, arată datele din ra­portul pri­vind sportul şi ac­ti­vi­ta­tea fizică.

ZF or­gani­zea­ză pe 8 mai con­fe­rinţa „Sportul, calea spre o viaţă mai bună“, unde va dezbate teme legate de pespectivele de dezvoltare a centrelor spor­tive, valoarea pieţei de centre spor­tive şi de fitness, dar şi impactul pe care îl are sportul în creşterea pro­ductivităţii şi motivaţiei angajaţilor.

România este codaşă şi în ceea ce pri­veşte activitatea fizică în centre de fitness, doar 4,9% din români fac miş­care într-un centru de fitness, faţă de 44% media Uniunii Europene. Spre com­­paraţie, 74% din finlandezi fac miş­care constant, aceştia ocupând locul întâi în top,  urmaţi de danezi (73%) şi austrieci (72%), arată datele de la Eurostat. De altfel,  în România, gra­dul de penetrare al centrelor de fitness este încă mic faţă de situaţia din vestul Europei.

Educaţia privind mişcarea lipseşte şi în rândul copiilor şi adolescenţilor, Ro­mânia fiind pe locul al treilea în Eu­ro­pa în ceea ce priveşte obezitatea in­fan­tilă.

Altfel spus, trei din zece copii şi ado­lescenţi sunt supraponderali, iar 8% sunt obezi. Numărul celor care fac miş­care sau practică un sport este relevant pentru starea de sănătatea a unei naţiuni.

Între timp, Casa Naţională de Asi­gu­rări de Sănătate cheltuie 400 de mi­lioane de euro pe an pe concediile medicale, dublu faţă de 2012, arată ulti­mele date. Doar în 2017 au fost emise 5,2 milioane de certificate me­di­cale pentru incapacitate temporară de muncă, de două ori mai mult faţă de 2012. În total, au fost decontate 23 de milioane de zile de concediu medical, arată ultimele date.

Pentru menţinerea sănătăţii, tot mai mulţi angajatori au început să ofere salariaţilor beneficii legate de accesul la săli de sport, pe lângă abonamentele medicale la clinici private. Cei mai mulţi din cei care prac­tică un sport iau în calcul îm­bună­tăţirea condiţiei fizice şi a stării de să­nătate, pe lângă relaxare, potrivit eurobarometrului „Sănătate şi acti­vitate fizică“.

În România, centrele de fitness reprezintă un business de 160 de milioane de lei pe piaţa locală, în creştere de zece ori faţă de  anul 2008.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO