Mediafax.biz Exclusiv

Abo Mill, un jucător din top 10 pe piaţa de morărit, a scos la vânzare operaţiunile locale: silozuri, mori şi ferme

Abo Mill, un jucător din top 10 pe piaţa de morărit, a scos la vânzare operaţiunile locale: silozuri, mori şi ferme

Abo Mill, un jucător din top 10 pe piaţa de morărit, a scos la vânzare operaţiunile locale: silozuri, mori şi ferme

Autor: Gabriel Razi

11.10.2011, 18:49 1002

Anunţul de vânzare al Abo Group este prima mişcare de acest tip a unuia dintre primii jucători de pe piaţa locală de morărit şi panificaţie în contextul în care mai mulţi mari producători au declarat public că afacerile lor suferă atât din cauza pieţei negre, cât şi ca urmare a dublării în ultimul an a preţurilor la materia primă.

Pe lângă afacerile pe piaţa de morărit şi panificaţie ungurii de la Abo operează pe piaţa locală şi o fabrică de nutreţuri combinate, dar şi unităţi de procesare a cărnii de pui. Abo Group deţine în România patru companii, Abo Mill, responsabilă de morărit şi panificaţie, Abo Mix, care se ocupă de afacerile cu nutreţuri, Abo Farm, companie care deţine ferme şi unităţi de procesare a cărnii de pui şi Abo Trade, divizia de trading cu cereale.

Vânzarea activelor din România face parte dintr-un plan mai amplu de reogranizare la nivel de grup demarat de unguri în toamna anului trecut. Astfel, planul de reorga nizare include şi renunţarea la unele dintre activele de ţinute în Ungaria, dar şi vânzarea unităţilor de producţie din Slovacia sau Ucraina, potrivit informaţiilor dintr-un anunţ de vânzare postat pe internet.

Vând tot ce au în România

Astfel, în România compania a scos la vânzare două mori de grâu din Cluj şi Zalău, cu o capacitate de procesare de 320 de tone/zi, respectiv 200 de tone pe zi.

Aceste două unităţi au şi depozite pentru materii prime cu o capacitate de stocare de 7.000 de tone în cazul unităţii din Cluj, respectiv 2.300 de tone pentru moara din Zalău, potrivit informaţiilor din anunţul de vânzare postat pe site-ul companiei.

De vânzare sunt şi fermele de păsări din Ilinei şi Sfântu Gheorghe, judeţul Covansa, deţinute de ungurii de la Abo. Unitatea din Sfântu Gheorghe are o capacitate de 2,1 mil. păsări/an, în timp ce fabrica din Ilinei are o capacitate de aproape 1 mil. păsări/an. Mai mult, în Sfântu Gheorghe ungurii de la Abo scot la vânzare şi o fermă în care cresc 216.000 de pui în fiecare an, dar şi un abator cu o capacitate de 2.500 de animale pe oră.

Compania deţine în România şi o fabrică de nutreţuri combinate în judeţul Braşov, la Codlea, de asemenea scoasă la vânzare. Aici ungurii operează şi un siloz cu o capacitate de stocare care se ridică la 47.000 de tone. Abo mai are în în aproprierea graniţei cu Ungaria în Oradea un alt siloz a cărui capacitate este de 39.000 de tone.

Alte active scoase la vânzare de grupul Abo sunt spaţiile de birouri ale companiei din Zalău şi Sfântu Gheorghe.

Cine ar putea cumpăra depozitele şi morile

Per total valoarea activelor se ridică la câteva zeci de milioane de euro, potrivit unor informaţii din piaţă. Numai silozurile deţinute de Abo Group în România ar putea valora circa 20 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, având în vedere preţurile din piaţă.

În această vară traderul de cereale Alfred Toepfer a achiziţionat un siloz de 12.000 de tone pentru 2,8 milioane de euro. Un calcul arată că un siloz de 40.000 de tone ar putea valora 8-10 milioane de euro.

Reprezentanţii companiei nu au răspuns până la închiderea ediţiei la solicitarea ZF privind valoarea estimată a activelor scoase la vânzare sau numele investitorilor care şi-au arătat interesul pentru acestea.

Dacă de morile de grâu ar putea fi interesaţi alţi jucători de pe piaţa morăritului, achiziţia spaţiilor de depozitare ar putea fi interesantă pentru traderii de cereale sau pentru alţi jucători din agricultură.

Primele două case de comerţ cu cereale, Cargill şi Alfred Toepfer, şi-au anunţat recent intenţia de face achiziţii în România.

Au pierdut jumătate din business în trei ani

Renunţarea la afacerile de pe piaţa locală vine în contexul în care ungurii de la Abo Group au pierdut în numai trei ani, în perioada 2008-2010, jumătate din afacerile pe care le aveau în România.

Astfel dacă în 2007 grupul derula afaceri cumulate de aproape 60 de milioane de euro, la sfârştiul anului trecut cifra de afaceri cumulată a Abo a fost de puţin sub 30 de milioane de euro.

În această perioadă cel mai mare declin al cifrei de afaceri dintre toate businessurile controlate de Abo în România a fost înregistrat de divizia de morărit. Dacă în urmă cu trei ani Abo avea afaceri în morărit de 23 de milioane de euro, în 2010 compania a rulat 8,9 milioane, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Pe scădere au fost şi afacerile cu nutreţuri, care au ajuns la 9,2 mil. euro anul trecut, jumătate din cât erau în 2008.

Pe de altă parte afacerile Abo pe piaţa locală a cărnii de pui nu au înregistrat o scădere similară cu cea a restului grupului, însă în ultimii cinci ani această afacere nu a reuşit să depăşească pragul de 15 milioane de euro cifră de afaceri.

Abo Farm a încheiat anul trecut cu afaceri de 11,6 milioane de euro, în scădere cu 7,2% faţă de 2009. Abo mai are în România şi afaceri în tradingul de cereale, însă cifra de afaceri a acestei divizii a fost anul trecut de 200.000 de euro, de zece ori mai puţin faţă de acum trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO