Mediafax.biz Exclusiv

Acţionarii-salariaţi ai Compa, printre cei mai mari exportatori români: Piesele noastre ajung pe BMW, Mercedes, Peugeot, Audi sau Ford

Acţionarii-salariaţi ai Compa, printre cei mai mari exportatori români: Piesele noastre ajung pe BMW, Mercedes, Peugeot, Audi sau Ford

Autor: Adrian Cojocar

10.05.2011, 19:12 592

"Mareamajoritate a automobilelor au pe ele ansamble sau subansambleproduse de Compa. Câteva exemple sunt BMW, Mercedes, Fiat, Peugeot,Citroën, Audi, Ford şi Kia", spune Ioan Deac, directorul general alCompa Sibiu.

Cu o valoare a exporturilor de 86,2 mil.euro, Compa a fost în 2010 al treilea exportator cu capitalmajoritar privat românesc după Interagro, grup deţinut de omul deafaceri Ioan Niculae şi Grup Servicii Petroliere (GPS), deţinut deGabriel Comănescu. Compa în schimb este controlată de salariaţi cu54,6% din acţiuni.

Printre principalele produse ale Compa suntcorpurile injectoare pentru motoare diesel care sunt vânduteaproape integral către producătorul american de componente autoDelphi, cu care are un parteneriat de lungă durată.

Anul trecut producţia de corpuriinjectoare s-a dublat.

Compa mai are un parteneriat cu grupulgerman Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto din lume,pentru producţia de ştergătoare de parbriz care în 2010 a crescutcu 85%. Un al treilea parteneriat important pentru Compa este cugrupul Honeywell, lider mondial în producţia turbosuflantelor,pentru producţia de turbosuflante, a cărei producţie a urcat cu58,4% în 2010. Delphi contribuie cu 33% din afacerile Compa, opondere asemănătoare având şi Bosch, în timp ce comenzile de laHoneywell au reprezentat 16,2% din afacerile producătorului românanul trecut.

Compania şi-a majorat în primul trimestrucifra de afaceri cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anuluiprecedent, la 121 mil. lei (28,7 mil. euro), pe fondul creşteriiexporturilor, care au o pondere de aproape 90% din afaceri şi auurcat într-un ritm mai alert, de aproape 60%. Anul trecut afacerileCompa au crescut cu 63% şi în 2010 compania prognozează un avans de15% a afacerilor, la 475 mil. lei.

"Până acum activitatea a mers bine, însăpiaţa poate să ofere surprize dat fiind ce s-a întâmplat în Japoniaşi cu preţul petrolului care pot să ne afecteze pe termenscurt.Firmele dinJaponia au fost afectate şi nu au mai produs şi acest lucru l-amsimţit şi noi, dar nu este ceva grav. Ar trebui să ne realizămobiectivele pe care ni le-am propus pentru acest an", a precizatDeac.

Compa livrează componente şi către KoyoSeiko, unul dintre principalii producători de rulmenţi la nivelmondial, respectiv grupul japonez Fuji Kiko, cu activităţi defabricare a componentelor auto, însă grupurile nipone au contat cunumai 4,9% din afacerile companiei pe anul trecut.

Creşterea preţului petrolului, care a atinsrecent un nou maxim istoric, poate să pună presiune pe vânzările deautoturisme, însă recent cotaţia la petrol s-a prăbuşit cu 10%într-o singură zi.

Un alt factor de risc pentru companie esteîntărirea leului din acest an, dat fiind că exporturile reprezintăaproape 90% din afacerile Compa, lucru care este compensat însăîntr-o oarecare măsură de faptul că 70% din materiile prime suntaduse din import.

Şeful Compa spune că firma se bazează peasimilarea de noi produse şi proiecte, compania alocând numaipentru acest an 7 mil. lei pentru cercetare şi dezvoltare.Totodată, Compa a reluat anul acesta investiţiile, care în primultrimestru s-au ridicat la 6,2 mil. lei (1,5 mil. euro).

Creşterea afacerilor şi a profitului apermis producătorului de componente auto să-şi plătească o partedin ratele la bancă, astfel că datoriile bancare ale companiei s-auredus în ultimul an cu circa 36 mil. lei (8,6 mil.euro).

"Nu mai vrem să luăm credite noi, ci să nedezvoltăm cu resursele proprii.Pentru 2011 ne-am propus să nu mai luăm niciun creditşi creditele se vor mai reduce pe măsura rambursărilor", a precizatDeac.

Numărul de angajaţi ai Compa a crescut cucirca 100 numai în primul trimestru, iar în ultimul an firma aangajat peste 300 de persoane pentru a susţine afacerile încreştere. Anterior, pe fondul crizei, compania a renunţat la 500 deangajaţi.

"Angajările sunt deschise, însă trebuie săcreştem şi productivitatea. Toate elementele de cost sunt ţinutesub un control strict şi trebuie reduse", a mai spus IoanDeac.

În primul trimestru, Compa a raportat unprofit net de 8,8 mil. lei (2,1 mil. euro), de aproape cinci orimai mare decât în perioada similară a lui 2010.

Profitul din activitatea de bază a companieis-a majorat de circa nouă ori, până la 7,1 mil. lei (1,7 mil.euro).

La câştigul din primul trimestru acontribuit şi vânzarea, în luna februarie, a participaţiei deţinutăîn firma mixtă Styria Arcuri către partenerul german, grupulFrauenthal Automotive Components.

Tranzacţia a inclus şi un teren de 1.962 demetri pătraţi.

Compa a realizat şi profit din activitateafinanciară, de 4 mil. lei, deşi îşi bugetase o pierdere de 1,5 mil.lei pentru această perioadă. Profitul financiar a avut la bazăcâştigul de 10,6 mil. lei înregistrat la categoria "alte veniturifinanciare", şi care sunt datorate cel mai probabil vânzăriiparticipaţiei la Styria Arcuri în cadrul unei tranzacţii de 7,5mil. lei.

Acţiunile Compa înregistrau ieri un avans de8,7% pe Bursă după publicarea rezultatelor trimestriale, iarcapitalizarea companiei a urcat la aproape 30 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO