Mediafax.biz Exclusiv

Aerotravel: Teama de o nouă criză ne-a afectat vânzările, după un avans de 25% în S1

Aerotravel: Teama de o nouă criză ne-a afectat vânzările, după un avans de 25% în S1

Autor: Mirabela Tiron

06.09.2011, 18:49 139

Astăzi sunt destul de circumspect. În primele şase luni am avut vânzări facturate de 17 milioane de euro, o creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, prin care ne-am întors la nivelul lunilor de dinaintea crizei.

Am avut un număr mai mare de tranzacţii, însă după săptămânile cu veştile legate de a doua criză, vânzările au stagnat", susţine Niţu.

Agenţia de turism se află în proprietatea lui Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica şi actual membru al Consiliului de Administraţie al companiei de stat.

Antonio Niţu explică majorarea volumului de vânzări prin contractele noi semnate cu clienţi corporate (companii).

Aproape 75% din vânzările totale ale agenţiei de turism Aerotravel sunt generate de segmentul corporate, restul fiind adus de partea de leisure (vacanţe).

"Dacă în iulie eram tentat să revizuiesc în creştere bugetul pentru a doua jumătate a anului, acum sunt mai precaut, după ce s-a dus avansul înregistrat în primul semestru". Niţu a mai spus că pentru a transforma în oportunităţi efectele negative provocate de problemele de pe pieţele internaţionale, agenţia a demarat acţiuni interne pentru eficientizarea activităţii. În companie lucrează 101 oameni.

Deplasările, înlocuite de videoconferinţe

Mai mult, şeful agenţiei de turism susţine că după veştile proaste legate de retrogradarea ratingului SUA şi previziunile legat de posibila izbucnire a unei noi crize, reacţia clienţilor a fost să "caute metode alternative la deplasări". Astfel că dacă s-a putut rezolva o problemă la telefon sau prin videoconferinţă, executivii au ales să renunţe la deplasări în alte oraşe. Aerotravel Lufthansa City, care deţine franciza Lufthansa City Center, dar şi o franciză Business Plus Lufthansa City Center (singura din România), operează pe piaţa românească opt agenţii.

Dacă volumul vânzărilor facturate de agenţia de turism a ajuns anul trecut la 30 de milioane de euro, cifra de afaceri (reprezentată de comisioanele încasate) se ridică la circa 4 milioane de euro în 2010 şi un profit de circa 189.000 de euro, în creştere cu 65% faţă de anul anterior, după cum arată datele de la Ministerul de Finanţe. Agenţiile de turism pot raporta ca şi cifră de afaceri la Ministerul de Finanţe şi Registrul Comerţului fie comisionul obţinut, fie sumele facturate (vânzările totale).

După ce anul trecut Antonio Niţu susţinea că pe acţionar îl interesează profitul şi că a luat toate măsurile pentru majorarea acestuia, anul acesta el apreciază că nu se mai aşteaptă la o creştere a profitului în condiţiile economice şi că important este că agenţia va fi pe profit. "Sunt mult mai precaut pentru semestrul doi."

Contractează mai multe locuri în Grecia

De la începutul anului până în prezent, agenţia de turism a vândut cel mai bine destinaţia Skyathos din Grecia, pe care a avut curse charter cu un avion de 120 de locuri.

"Avioanele au zburat pline spre această destinaţie.Am purtat deja discuţiile preliminare cu hotelierii din Grecia pentru a contracta mai multe locuri în hoteluri." Agenţia de turism vinde doar câteva locuri în hotelurile de pe litoralul românesc, activitatea de bază constând în vânzarea pachetelor de vacanţă în străinătate.

Pentru a majora vânzările agenţiei de turism, Antonio Niţu a încheiat anul trecut un parteneriat cu MSC (Mediterranean Shipping Company) Cruises, în urma căruia Aerotravel vinde croaziere.

De la începutul anului până în iulie agenţia a vândut 2.000 de croaziere.

Piaţa agenţiilor de turism este evaluată la 500 de milioane de euro. Cei mai mari jucători de pe această piaţă sunt grupul de agenţii de turism Happy Tour, deţinut de fondul spaniol de investiţii GED, Eximtur din Cluj, deţinută de familia Morariu, Accent Travel &Events, Perfect Tour şi Marshall Turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO