Mediafax.biz Exclusiv

Afacerile Can-Pack merg spre 70 mil. euro

Afacerile Can-Pack merg spre 70 mil. euro

Autor: Mirabela Tiron

16.02.2012, 19:36 111

"Avem contracte care depăşesc cu circa 20% capacitatea nominală a liniei de producţie (800 milioane de doze metalice anual - n.red). Avem contractată circa 50%-60% din capacitate pentru export, cu circa 10% mai mult ca în 2011", a declarat Cristian Cornea, directorul general al Can- Pack România.

Anul trecut, compania a finalizat cu o cifră de afaceri de 67 milioane de euro şi un profit estimat la 5 milioane de euro, potrivit şefului companiei, faţă de un rulaj de 50 de milioane de euro în 2010 şi un profit de 3,5 milioane de euro, după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

Din toamna anului 2009, exporturile României s-au aflat pe un trend puternic ascendent, iar o influenţă favorabilă asupra performanţei exporturilor a avut-o şi politica de stabilitate a cursului de schimb. Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia să iasă din criză, însă din cauza frânării economiilor vestice contribuţia lor la PIB-ul din acest an devine incertă.

Export şi în Nigeria sau Pakistan

În România erau înregistrate în primele nouă luni din 2011 peste 17.500 de firme exportatoare, în scădere de la 18.700 de societăţi în anul anterior, conform cifrelor Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR).

"Pentru noi anul trecut a fost cel mai bun din istoria companiei. Am abordat toate destinaţiile propuse de clienţi şi am depăşit toate obstacolele logistice. Exportăm în ţări îndepărtate precum Nigeria şi Pakistan", a spus Cornea.

Can-Pack România exportă doze către Nigeria, Maroc, Algeria, Tunisia, Slovenia, Grecia şi Turcia. Cele mai importante trei pieţe sunt Turcia, Slovenia şi Kuweit, unde ajung 70% din producţia exportată. "Anul acesta avem comenzi de trei ori mai mari din Turcia. Am reuşit să consolidăm relaţiile cu această destinaţie. Aici exportăm doar cutii de bere, la fel ca în Slovenia. În Kuweit exportăm cutii de suc", a spus el.

În ianuarie compania Can-Pack a exportat cu 10% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă în februarie din cauza drumurilor blocate nu se vor mai atinge performanţe notabile, apreciază Cristian Cornea.

Şeful fabricii din România susţine că obiectivele pe 2011 au fost depăşite şi că premisele pe 2012 sunt la fel de bune, astfel că firma aşteaptă pentru anul acesta un rulaj de circa 72 mil. euro.

Obiectiv, măcar un euro profit

"Noi încercăm să onorăm orice destinaţie, atât timp cât nu ieşim pe pierderi şi avem măcar un euro profit. Am depus un efort uriaş, am făcut practic tot ce a avut sens pentru a creşte afacerile şi profitul", a spus el.

Pe piaţa locală, cutiile metalice produse de Can-Pack sunt transportate către producători de bere ca Heineken, SABMiller, Bergenbier sau Tuborg România, dar şi către Coca-Cola şi PepsiCo.

În final, dozele ajung pe rafturile supermarketurilor, dar şi în restaurante sau baruri. Informaţiile legate de câte cutii metalice ajung la fiecare producător sunt confidenţiale.

Şeful fabricii Can-Pack, unde funcţionează o singură linie de producţie, precizează că anul acesta în urma comenzilor primite compania ar trebui să producă un miliard de doze metalice, cu 200 de milioane de doze peste capacitatea la care funcţionează fabrica. "Vom trimite o parte din comenzi la celelalte fabrici ale grupului." La nivel internaţional, grupul Can-Pack mai deţine fabrici în Polonia, Ucraina, India, Cehia, Dubai şi Franţa şi este controlat de compania nord-americană F&P Holding, cu un rulaj anual de un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO