Mediafax.biz Exclusiv

Afacerile Siceram au crescut cu 2% în primul semestru

Autor: Ioan Dornescu

14.09.2011, 15:50 114

"Am avut creşteri la vânzările fizice de zidării, care au compensat parţial scăderile de preţuri. La învelitori am avut o creştere uşoară atât la nivel de vânzări fizice, cât şi la vânzările valorice. Practic, am anticipat scăderile de preţuri de la zidării şi am căutat să le compensăm prin creşterea volumului de vânzări (am făcut stocuri mari pe perioada de extrasezon) şi printr-o flexibilitate mare pe piaţă", a spus Neag.

Anul trecut, afacerile producătorului de materiale de construcţii au crescut uşor, de la 53,8 milioane lei la 54,5 milioane lei, iar pentru acest an compania mizează pe un rulaj similar sau în scădere uşoară.

"Estimarea se bazează pe rezultatele la semestru şi pe vânzările din lunile iulie şi august. Mai precis, în lunile iulie şi august din anul trecut am vândut învelitori pe care le-am avut pe stoc din anul anterior, ori în anul acesta nu am intrat cu stocuri, deci vom avea o scădere la vânzările fizice de învelitori, care va fi compensată parţial de o creştere uşoară a preţurilor", a spus reprezentantul companiei.

Materialele de zidărie au o pondere de peste 60% în totalul vânzărilor, învelitorile generează aproximativ 35% iar diferenţa este acoperită de alte tipuri de produse.

Compania nu a realizat investiţii notabile în acest an şi nu intenţionează în viitorul apropiat să ne extindă prin achiziţii sau construcţii de fabrici noi, potrivit sursei citate.

Întrebat când ar putea trece pe plus piaţa construcţiilor din România, Neag a afirmat că nu este posibilă o revenire la valorile din 2006-2007, în condiţiile în care nivelul atins în acea perioadă nu a fost în concordanţă cu "realităţile de la noi".

"Important este ca piaţa să nu mai scadă şi aceasta înseamnă investiţii mai mari din partea statului, reluarea creditării cu dobânzi accesibile şi creşterea încrederii investitorilor şi consumatorilor.
(...) Cred că zidăriile vor fi în continuare în suferinţă, deoarece contextul economic european nu este favorabil dezvoltării de proiecte imobiliare de anvergură", a adăugat el.

Compania a fost privatizată prin metoda MEBO şi este controlată de mai mulţi acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO