Mediafax.biz Exclusiv

Analiştii, tot circumspecţi: Nici n-a repornit bine creditarea, că ar putea fi lovită iar

Analiştii, tot circumspecţi: Nici n-a repornit bine creditarea, că ar putea fi lovită iar

Autor: Ciprian Botea

24.08.2011, 19:56 537

"Creditarea ar putea fi afectată prin creşterea pesimismului consumatorilor şi prin scumpirea resurselor atrase de bănci, ceea ce înseamnă mărirea dobânzilor percepute la credite. Pe termen scurt, influenţa celor doi factori asupra creditării în România este, totuşi, limitată", apreciază Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Incertitudinile de pe piaţă şi înrăutăţirea prognozelor de creştere economică s-au resimţ it deja în avansul creditului privat din luna iulie, ritmul de creştere de 1,5% în termeni reali (adică eliminând impactul inflaţiei) fiind la jumătate comparativ cu cel din luna iunie.

Finanţările private cresc însă în condiţiile în care creditul guvernamental continuă să scadă. Soldul creditului guvernamental a coborât la 64,2 miliarde lei (circa 15 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, cu aproape 5% mai puţin decât în luna anterioară.

Analiştii spun însă că statul ar putea să încurajeze creditarea privată prin accelerarea investiţiior în infrastructută, ceea ce ar avea un efect direct asupra creşterii economice.

"Accelerarea lucrărilor de infrastructură, demararea de parteneriate public-private, îmbunătăţirea absorţiei fondurilor europene ar putea antrena creşterea nevoilor de creditare şi implicit impulsionarea creşterii economice", consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Per ansamblu, tot companiile sunt cele care ar putea absorbi mai mulţi bani din creditare, concurând statul, devenit un mare client al băncilor.

"În faza de revenire a ciclului economic e normal să vedem o evoluţie mai bună a creditării către companii. Creditul de consum nu îşi poate reveni fără creşterea salariilor, care ar permite reducerea gradului de îndatorare ridicat din prezent şi îmbunătăţirea perspectivelor populaţiei în general", spune Nicolaie Chideşciuc, economistul-ş ef al ING Bank.

În paralel cu evoluţia pozitivă a creditării şi economiile la bănci ale populaţiei şi companiilor au continuat să crească în iulie, depăşind pragul de 177 miliarde lei (circa 42 mld. euro) pentru prima dată în ultimele şapte luni.Soldul depozitelor a crescut cu 1,7% faţă de iunie şi cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cel mai repede au crescut depozitele în lei ale companiilor, avansul anual fiind de 13,4%. Soldul depozitelor în lei ale firmelor ajungeau la 48,6 miliarde lei la sfârşitul lunii trecute. "Trendul de creştere a economisirii se datorează în principal nevoii de siguranţă în aceste vremuri extrem de nesigure, precum şi amânării unor investiţii până vor apărea semnale clare că economia românească este pe calea cea bună", spune Hăncilă.

Structura depozitelor indică faptul că românii au mai multă încredere în moneda naţională. Astfel, economiile în lei au crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 116,4 miliarde lei, în timp ce economiile în valută s-au diminuat cu 3,7%, până la echivalentul a 14 mld. euro (60,8 mld.lei). "Creşterea economisirii se datorează prudenţei pe de o parte şi încrederii în leu şi în sistemul bancar, pe de altă parte, ceea ce este bine", consideră Florian Libocor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO