Mediafax.biz Exclusiv

Anul 2011, bun pentru IT: Endava, Fit Distribution şi Royal Computers au crescut cu peste 25%

Anul 2011, bun pentru IT: Endava, Fit Distribution şi Royal Computers au crescut cu peste 25%

Autor: Laurentiu Cotu, Adrian Seceleanu

06.02.2012, 19:16 607

Grupul de magazine FIT (PC Garage, Garage Mall, PC Fun, ElectroFun), unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală IT&C, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro, în creştere cu peste 28% faţă de anul anterior, iar compania ţinteşte în 2012 o creştere de 20% pentru principalele direcţii de business.

Anul 2011 a adus o creştere de peste 25% a numărului de clienţi pentru magazinele din Grupul FIT pe fondul dezvoltării gamei de produse şi a interesului faţă de segmentul de comerţ online din România.

"Pe de altă parte, aproximativ 40% din cifra de afaceri PC Garage a fost reprezentată de componente în cursul anului 2011, iar magazinul şi-a concentrat atenţia pe partea de servicii pentru clienţi prin introducerea unor noi facilităţi (serviciul "Apel pierdut", "Livrare a doua zi" etc.) şi a pus accent pe consolidarea parteneriatelor cu principalii producători IT", au spus oficialii companiei.

Creşterea a fost generată şi de lansarea unor proiecte precum Garage Mall, o platformă online cu variate categorii de produse de la anvelope, accesorii auto până la accesorii fashion şi cosmetice.

"Anul acesta preconizăm continuarea trendului de creştere a pieţei IT&C. La nivel de grup, vom direcţiona investiţiile către îmbunătăţirea serviciilor şi dezvoltarea businessului prezent în acord cu cerinţele de pe piaţă", a declarat Marius Ghenea, preşedinte şi proprietar al grupului.

Creştere şi pentru Royal Computers

Şi un alt jucător mai mic - Royal Computers, parte a grupului Alliance-Royal, a înregistrat o creştere importantă a veniturilor în anul precedent. "De la 16 milioane de dolari în 2010 cifra de afaceri a crescut la 20 milioane de dolari în 2011", a declarat Cătălin Onea - managing partner Royal Computers.

Avans puternic pentru Endava

Compania Endava România, parte a grupului britanic Endava, specializată în furnizarea de servicii IT de business pentru aplicaţii financiare, telecomunicaţii, media şi tehnologia IT, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 9,2 mil. euro, în creştere cu circa 60% faţă de anul anterior.

În 2011, vânzările pe plan local au reprezentat aproximativ 25% din cifra de afaceri realizată de companie. Endava şi-a majorat numărul angajaţilor în centrele din Cluj-Napoca, Iaşi şi Bucureşti până la 340 de salariaţi, cu 33% mai mult decât în luna ianuarie 2011. În primele săptămâni din acest an, compania a mai recrutat 50 de oameni, iar pentru întreg anul estimează o dublare a numărului de salariaţi din România, la peste 750 de persoane.

Endava caută dezvoltatori Java şi .Net, testeri software, project manageri şi business analişti. În acelaşi timp, pentru centrele de dezvoltare din Cluj-Napoca şi Bucureşti sunt căutaţi arhitecţi software, specialişti Business Inteligence, ingineri de suport, analişti service desk sau 3rd line consultants pe tehnologii Microsoft şi Unix & Networking.

"Ţinând cont de semnalele pozitive care vin dinspre companiile IT din România, referitor la rezultate financiare şi majorarea numărului de angajaţi, putem spune că întreg sectorul IT a consemnat în 2011 una dintre cele mai bune evoluţii la nivelul întregii economii", a declarat Marian Popa, managing director Endava pentru regiunea Europei Centrale şi de Est.

Externalizarea începe să prindă şi în România

Potrivit conducerii Endava, domeniul IT va continua să crească şi în acest an, deoarece este complementar programelor de austeritate desfăşurate de companii, fiind cel mai bun partener în eficientizarea activităţilor atunci când resursele sunt limitate.

"Până în prezent externalizarea serviciilor IT se referă în special la piaţa externă, însă de curând a apărut şi externalizarea pe plan intern. Piaţa este în creştere şi se consolidează, dar vor mai trece câţiva ani până când oferta va putea fi furnizată la scară mare şi de companii cu capital românesc", a spus Marian Popa.

Printre companiile locale care au început externalizarea serviciilor IT sunt cele din domeniul telecom, financiar, dar şi companii din sectorul energetic, cu atât mai mult cu cât externalizarea serviciilor IT îşi arată beneficiile mai mult în cazul companiilor de dimensiuni mari.

De altfel, în 2011, Endava a livrat proiecte de dezvoltare software pentru principalele instituţii bancare din România.

Vânzările către clienţii locali au ajuns anul trecut la aproximativ 25% din cifra de afaceri realizată de Endava în România, respectiv 2,3 milioane de euro.

Diferenţa de 75% din afacerile anuale a fost realizată din proiecte pentru clienţi externi, în principal din Marea Britanie şi Statele Unite.

"Cele mai căutate servicii IT pe plan local sunt cele de implementare a unor soluţii de business process management orientate pe automatizarea operaţiunilor, în principal ERP-uri şi CRM-uri, iar în ultima perioadă, companiile româneşti sunt interesate de soluţii de document management", potrivit conducerii Endava.

Endava are 8 sedii, în Marea Britanie (Londra şi Wallingford), în Statele Unite (New York), în România (2 sedii în Cluj-Napoca, unul în Iaşi şi unul în Bucureşti), iar în Republica Moldova, la Chişinău. Endava are în total peste 750 de angajaţi, iar cifra de afaceri globală ajunge la 34 mil. euro.

Endava România are sediul principal în Cluj-Napoca şi a fost înfiinţată în anul 2006 ca urmare a fuziunii prin absorbţie cu firma clujeană Alfa Global Solutions, furnizor de soluţii IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO