Mediafax.biz Exclusiv

Asigurările generale nu îşi revin după căderea din trimestrul I. Anul ar putea aduce un minus de 10%

Asigurările generale nu îşi revin după căderea din trimestrul I. Anul ar putea aduce un minus de 10%

Autor: Ciprian Botea

12.06.2011, 18:15 217

Subscrierilepe asigurări generale căzuseră cu 9% în primul trimestru din 2011,adică într-un ritm mai accelerat decât anul trecut, când scăderea afost de 7,5%.

"Piaţa de asigurări generale va rămâne pe scădere anul acesta,iar subscrierile se vor diminua cu 7%, până la 10%. Şansele capiaţa să-şi încetinească semnificativ ritmul de scădere în a douaparte a anului sunt destul de mici, dacă însă contextul economic seva îmbunătăţi am putea vorbi în cele din urmă de o temperare aritmului de scădere", consideră Radu Mustăţea, preşedinteledirectoratului Astra, cea mai mare companie din piaţaasigurărilor.

Rangam Bir, şeful Allianz-Ţiriac, al doilea mare asigurătorlocal, evită să facă un pariu privind evoluţia pieţei anul acesta,dar spune că speranţele sunt legate de o revenire a pieţeiauto.

"Rezultatele la jumătatea anului nu vor fi diferite de celeînregistrate în primul trimestru deoarece nu am remarcat schimbăriimportante în ceea ce priveşte vânzările de autovehicule şi preţulpoliţelor auto obligatorii.Scenariuloptimist indică o oarecare revenire a primelor brute subscrise doardacă tarifele la RCA şi vânzările de autovehicule vor creşte. Înorice caz, nu ne aşteptăm ca piaţa asigurărilor generale săevidenţieze o creştere la finalul anului", comentează RangamBir.

Subscrierile din asigurări generale au scăzut cu 8,8% în primultrimestru, ajungând la 1,7 miliarde lei (circa 400 mil. euro), dincauza veniturilor mai mici din vânzarea de poliţe de răspunderecivilă auto (RCA), care cumulează 40% din afacerile pe acestsegment de piaţă.

Companiile de asigurări au redus cu până la 25% tarifelepoliţelor RCA în campania de iarnă, când 1,8 milioane de şoferişi-au reînnoit poliţele de asigurare, astfel că veniturile pe acestsegment au scăzut cu 18% faţă de primele trei luni din 2010, la 668milioane lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor (CSA).

Estimările asigurătorilor rămân rezervate chiar dacă o partedintre aceştia apeciază că afacerile s-au redresat uşor comparativcu primele trei luni.

"Constat o uşoară redresare faţă de primul trimestru, însă acestaspect nu reprezintă un motiv de entuziasm. Rămân în continuarerezervat faţă de perspectivele de redresare pe termen scurt",declară Adrian Marin, directorul general-adjunct al Generali, unjucător din top zece.

Oficialul Generali se aşteaptă la o scădere de 5% a segmentuluiasigurărilor generale pe întreg anul 2011, apreciind că veştilebune din economie apărute în ultima perioadă se vor reflecta peaceastă piaţă abia anul viitor.

Undeclin de 5% până 7% al vânzărilor de poliţe de asigurări generaleeste preconizat şi de Alin Bucşa, directorul general alEuroins.

"Odată cu ieşirea din recesiune se vor vedea şi primele semneale creşterii pieţei româneşti de asigurări. Având însă în vedereintrarea cu întârziere în criză a pieţei asigurărilor cred că şiieşirea se va face cu o întârziere de minimum şase luni, astfel cănu vom înregistra rezultate concrete în anul 2011", spuneBucşa.

Şeful Euroins este puţin mai optimist în ceea ce priveşteevoluţia din trimestrul doi şi spune că subscrierile ar puteacreşte cu 5% în intervalul aprilie-iunie faţă de perioadacorespunzătoare din 2011.

Per ansamblu, scăderea pieţei de asigurări va fi însă mai micăîn contextul în care vânzările de poliţe de viaţă dau semne că vorînregistra al doilea an consecutiv de creştere după ce căzuseră cu13% în 2009.

Subscrierile din asigurări de viaţă au crescut cu 3,3% înprimele trei luni din 2011, la 434 milioane lei (103 mil. euro),datorită vânzărilor mai mari de poliţe tradiţionale cu garantareacapitalului investit. Asigurările de viaţă au consmenat un avans cu2,3% anul trecut, în condiţiile în care vânzările pe asigurărigenerale au căzut cu 7,5%.

Scăderea din primul trimestru a pieţei de asigurări generale afost generată şi de vânzările mai mici de poliţe auto facultative(Casco), subscrierile pe acest segment coborând cu aproape 19% faţăde aceeaşi perioadă din 2010, la 487 mil. lei (115 mil.euro).

Poliţele auto reprezintă în continuare aproape 70% dinportofoliile companiilor de asigurări generale, dar vânzările deasigurări de locuinţe, de răspundere profesională sau asigurări decredite încep să câştige tot mai mult teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO