Mediafax.biz Exclusiv

Băncile îşi reduc capitalul pentru acoperirea pierderilor

no title

Autor: Razvan Voican

13.09.2011, 19:21 384

Legea societăţilor comerciale 31/1990 nu permite ca activele nete să scadă la mai puţin de jumătate din capitalul social, astfel că operaţiuni de acest tip sunt obligatorii.

Ungurii de la MKB, care controlează MKB Romexterra (prezentă pe piaţă sub brandul Nextebank), au hotărât recent diminuarea capitalului băncii locale cu peste 335 mil. lei (aproape 80 mil. euro) pentru acoperirea pierderilor înregistrate în ultimii trei ani.Romexterra a rămas astfel cu un capital de 127 mil. lei (circa 30 mil. euro).În pofida reducerii capitalului, este neacoperită o pierdere de 1,5 mil.lei care va fi reportată. MKB Bank Ungaria, controlată de grupul german Bayern LB, deţine 92,4% din acţiunile băncii locale, în timp ce un grup de persoane fizice are un pachet de 5,85%.Ungurii au luat decizia strategică de a se retrage de pe piaţa locală.

Un caz particular este cel al portughezilor de la Millennium Bank care au hotărât înjumătăţirea capitalului social al băncii locale pentru acoperirea unei pierderi de 259,7 mil. lei (circa 62 mil. euro) acumulată în anii trecuţi.Banca nici nu a apucat să treacă pe profit, intrând pe piaţă de-abia în toamna lui 2007, aşa încât o bună parte din pierderi sunt "naturale". În urma acoperirii pierderilor amintite, Millennium Bank rămâne cu un capital de 259,69 mil. lei. Banca a reuşit să-şi reducă pierderea trimestrială la 3,7 mil. euro în T2 anul acesta. Între timp, banca- mamă se gândeşte să vândă din active pentru a-şi consolida capitalul, pe listă figurând filiala din Polonia.

La începutul acestui an şi grecii de la Emporiki au fost nevoiţi să diminueze capitalul cu 123,8 milioane de lei pentru a acoperi pierderi strânse până la sfârşitul lui 2009, iar în primăvară au adus 15 mil. euro pentru completarea capitalului.

Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR, spune că nu există nimic îngrijorător în astfel de operaţiuni de diminuare a capitalului pentru acoperirea pierderilor. "Activul net al băncii rămâne neschimbat, chiar da că se modifică în structură, iar eu judec situaţia pe net. Deci nu se întâmplă nimic de fapt, iar capital suplimentar oricum va trebui să aducă pentru completare."

El spune că rămâne crucială capacitatea acţionarilor băncilor de a le susţine, iar atât timp cât apetitul pentru creditare este redus şi nu poate fi diluată ponderea creditelor neperformante care apasă pe stocul vechi, compensarea nu se poate face decât prin aportul acţionarilor.

Pe standardele româneşti de contabilitate jumătate din bănci continuă să înregistreze pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO