Mediafax.biz Exclusiv

BCR: În 2009 acţiunea Erste a fost şi la 7 euro şi n-a avut niciun efect negativ pentru noi

BCR: În 2009 acţiunea Erste a fost şi la 7 euro şi n-a avut niciun efect negativ pentru noi

Autor: Razvan Voican

11.08.2011, 19:12 271

Dintr-o dată, pieţele au avut "revelaţia" riscului pe care îl implică portofoliile mari de obligaţiuni emise de state europene cu probleme în susţinerea datoriei publice.

În plus, presiunea a fost accentuată de confuzia privind o eventuală retrogradare a ratingului Franţei. Deşi agenţiile de rating au confirmat calificativul AAA, pieţele au ignorat anunţurile, iar acţiunile marilor bănci franceze şi-au continuat declinul.

Amintind de vria din 2009, acţiunile băncilor străine prezente în România au pierdut chiar şi 25% din valoare de la începutul acestei luni.

Tot ca în 2009, acţiunile celor două bănci mari listate la Bucureşti - BRD (controlată de Societe Generale) şi Banca Transilvania (cu capital majoritar privat autohton) au înregistrat corecţii agresive, investitorii ignorând rezultatele financiare recent publicate pentru semestrul I.

Dincolo de trendul general descendent, acţiunile băncilor europene au fost marcate de o volatilitate extremă, trecând la intervale scurte de timp de pe roşu pe verde şi invers.

Aşa se face că după o zi cu multă tensiune, acţiunile Erste Group, care controlează BCR - cea mai mare bancă locală - avea spre închiderea bursei de la Viena cu o creştere de aproape 3%. Şi Raiffeisen Bank International, care deţine a treia bancă locală, ajunsese la o creştere de 5%. Chiar şi marile bănci franceze BNP Paribas şi Societe Generale reveniseră pe plus ieri după amiază după ce fuseseră cele mai lovite în ultimele două zile.

Acţiunile SocGen atinseseră o creştere de aproape 6% după ce pre şe dinţia franceză a anunţat pentru marţea viitoare o întâlnire între Nicolas Sarkozy şi can celarul german Angela Merkel în care vor fi discutate din nou problemele zonei euro.

Şi olandezii de la ING au inversat trendul negativ spre finalul zilei, înregistrând o creştere a acţiunilor cu 1,5% - evoluţie similară şi în cazul UniCredit.

În sistemul bancar local tensiunea externă s-a reflectat la nivelul pieţei valutare, unde euro a sărit la 4,30 lei, dar şi pe piaţa monetară, unde dobânzile ROBOR au urcat vizibil în ultimele două zile, situându-se peste pragul de 5% chiar şi pentru scadenţele cele mai scurte.

Experienţa turbulenţelor extreme înregistrate în 2009 pe bursele europene arată că acestea sunt şi principalele influenţe manifestate pe piaţa bancară locală. Ce-i drept, atunci marile bănci promiseseră să menţină expunerile pe România printr-un acord supervizat de FMI şi Comisia Europeană.

Reprezentanţii BCR reamintesc că acţiunea Erste a fost şi 7 euro în 2009 şi n-a avut niciun impact asupra BCR.

"Preţul acţiunii Erste nu are niciun impact asupra BCR, aşa cum nu a avut nici în perioadele când s-a aflat la un nivel mult mai ridicat ori în perioadele când s-a aflat la un nivel mult mai scăzut. În toată această perioadă dificilă expunerea acţionarului majoritar al BCR faţă de România s-a majorat cu 1 miliard de euro", adaugă oficialii celei mai mari bănci de pe piaţă, precizând că în prezent atât BCR, cât şi Erste înregistrează cele mai ridicate niveluri de capitalizare.

Reprezentanţii BRD, a doua mare bancă locală, au spus că nu comentează căderea acţiunilor băncii-mamă Societe Generale pe bursa de la Paris din ultimele zile.

Dragoş Cabat, analist financiar, a explicat că în contextul scăderii consistente a cotaţiilor băncilor pe burse pe o anumită perioadă scade capitalizarea, iar în funcţie de aceasta se calculează indicatorii de adecvare a capitalului.

"Dacă indicatorii de adecvare a capitalului scad sub nivelurile permise, trebuie adus capital în plus." "Există posibilitatea să fie retrogradate băncile care au expuneri riscante pe titluri de stat ale unor ţări cu probleme din zona euro, cum ar fi Grecia sau Portugalia. De exemplu, dacă se reduce ratingul SocGen, se va reduce şi ratingul filialei din România şi implicit se taie liniile pe interbancară."

Acest raţionament are însă limitele sale, pentru că după ce ratingul Greciei a fost retrogradat dramatic şi implicit calificativele tuturor băncilor elene, filialele din România ale acestora au reuşit să se finanţeze de pe piaţă, mari bănci susţinând că lucrează normal cu aceşti parteneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO