Mediafax.biz Exclusiv

BCR se pregăteşte să vândă aur clienţilor de retail

BCR se pregăteşte să vândă aur clienţilor de retail

Autor: Liviu Chiru

22.12.2010, 18:55 49

În mod obişnuit, cantitatea minimă caretrebuia cumpărată era de 5 kilograme pe tranzacţie, însă au fostnegociate şi livrări mai mici. "Cea mai mare cantitate de aurlivrată anul acesta a fost de 26 de kilograme (cu o valoare de unmilion de euro la cotaţiile actuale - n. red.), într-o singurătranzacţie. Aceştia sunt investitorii care cumpără aur pentrudepozitare pe termen lung. Vor să fie siguri că în portofoliul lorexistă un activ care pe termen lung să aibă valoare, indiferent ces-ar întâmpla", a spus pentru ZF Răzvan Furtună, şefuldepartamentului de vânzări din TrezoreriaBCR.

În cadrul noii strategii de retail, BCR sepregăteşte să vândă lingouri şi monede de aur turnate de MonetăriaAustriacă, plecând de la dimensiuni foarte mici, de numai douăgrame, până la un kilogram.

În categoria "aurului financiar" intră doarmetalul cu o puritate de 999 la mie (grame metal pur la o mie degrame aliaj), accep tat liber la tranzacţionare pe pieţele financiare. Calitatea este asigurată prin "marca" produ cătorului, înacest caz "Munze Österreich".

Celălalt jucător care vinde aur în regim deretail, Piraeus, aduce lingouri turnate de elveţienii de la CreditSuisse. Anul acesta, grecii au vândut peste 130 de kilograme de aurşi circa trei mii de monede British Sovereign, în valoare de 5milioane de euro, iar luna decembrie a adus volumerecord.

Sprecomparaţie, în Austria, Erste a vândut nu mai puţin de 20 de tonede aur în 2010. "În Austria, există deja tradiţia de a face cadouriîn aur.

Probabil se va dezvolta şi la noi aceastăcultură", anticipează Furtună. BCR va vinde aur prin anumiteunităţi selectate, însă oficialul băncii nu a furnizat pentrumoment mai multe amănunte.

BCR se pregăteşte să ofere clienţilor serviciide custodie pentru aurul pe care îl vinde, respectiv să"găzduiască" metalul în te zaurul propriu. Clienţii care aleg săutilizeze acest serviciu pot ulterior să facă tranzacţii cu metalulpreţios fără alte formalităţi, păstrându-se calitatea de activfinanciar. În schimb, dacă livrarea se face "fizic", respectivaurul iese din bancă, pentru a reintra în circuitul financiartrebuie mai întâi testată puritatea, ceea ce presupune timp şicosturi suplimentare. De altfel, BCR a renunţat recent la serviciulde cumpărare de aur de la clientelă - nişă pe care era singurabancă activă - tocmai din cauza costurilor ridicate cu evaluarea şipurificarea metalului achiziţionat.

Clienţii interesaţi să investească în aur auşi alternativa de a cumpăra monedele bătute de BNR, în cadrulemisiunilor numismatice.

Aceste monede au însă şi valoare istorică,astfel că preţul de achiziţie poate fi consi derabil mai mare decâtvaloarea metalu lui preţios conţinut. Pe de altă parte, datorităseriilor mici emise, valoarea monedelor BNR urcă rapid pe piaţasecundară.

Cine vrea să speculeze pe aur să meargă spreproduse financiare

Cumpărarea de aur "fizic" are sens doar pentruclienţii care vor să îşi protejeze economiile, însă cine vrea săfacă şi tranzacţiipentru a profita de eventualele mişcări de preţ -se va lovi de marjele mari ale cotaţiilor, atenţionează Furtună.Astfel, faţă de cotaţiile de pe pieţele financiare, preţul oferitclientului la ghişeu poate să difere şi cu 5% în plus sau în minus.Astfel, clientul poate vinde aurul cumpărat în câştig doar dacăcreşterea preţului acoperă şi diferenţialul de cotare albăncii.

BNR a calculat ieri un curs de 145 de leipentru un gram de aur, aproape de maximul istoric de 147 delei/gram, atins la jumătatea lunii. Piraeus Bank avea ieri cotaţiide 160 de lei/gram la vânzare (într-o ofertă promoţională), în timpce la cumpărare plătea 142 de lei pentru un gram. BCR nu publică înacest moment cotaţii pentru aur.

"Dacă eşti speculator cu aur fizic, trebuie săacoperi şi spread-ul (diferenţa dintre cotaţiile decumpărare/vânzare - n. red.). De aceea, majoritatea investitorilorse orientează spre produsele structurate care au la bază aurul,pentru care spread-ul este foarte mic", spuneFurtună.

BCR a lansat încă de anii trecuţi o ofertă deproduse financiare care au la bază cotaţia aurului, însă gradulridicat de complexitate restrânge aria potenţială a clienţilorcătre care pot fi vândute.

Banca a vândut de-a lungul timpului depozitecu randamentul legat de cotaţia aurului pe piaţa londoneză(clientul primeşte o dobândă la sumele depuse calculată ca fracţiedin eventuala creştere a cotaţiilor aurului), suma depusă fiindgarantată. Pentru investitorii cu un apetit de risc mai ridicatbanca a creat certificate "turbo", al căror randament este unmultiplu faţă de variaţia preţului aurului. În acest caz,câştigurile pot fi ridicate, dar investitorul poate pierde chiar şiîntreaga sumă jucată, dacă pariază greşit.

"Prin certificatele turbo poţi să pariezi şipe scăderea preţului. În general aceste speculaţii se fac peparcursul unei singure zile", spune oficialul BCR. Certificatelesunt vândute în cadrul unor emisiuni speciale prin inter mediulcasei de brokeraj din cadrul grupului, iar ulterior sunt listate laBursa de Valori Bucureşti, unde pot fitranzacţionate.

Cel mai mare investitor de anul acesta aplasat 100.000 de euro în astfel de certificate, însă poziţia afost deja închisă, spune Furtună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO