Mediafax.biz Exclusiv

Bucşa, Unicredit: Dacă lichiditatea ar fi suficientă şi mai puţin fluctuantă, ratele dobânzilor interbancare s-ar reduce

Autor: Claudia Medrega

03.11.2011, 14:12 130

BNR a redus miercuri dobânda-cheie la 6%, menţinând neschimbate ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi valută.

"Reducerea ratei de referinţă ar putea avea un impact asupra ratelor dobânzilor la credite dacă ar funcţiona mai bine mecanismul de transmisie a deciziilor de politică monetară. Din păcate, acesta este afectat de lichiditatea scăzută şi volatilă din piaţa monetară interbancară", crede Bucşa.

Economistul apreciază că în cazul în care lichiditatea ar fi suficientă şi mai puţin fluctuantă, ratele dobânzilor interbancare s-ar reduce şi ar creşte maturităţile depozitelor pe piaţa monetară. Astfel, s-ar da semnalul scăderii dobânzilor de piaţă.

De asemenea, o reducere a rezervelor minime ar spori nivelul lichidităţii interbancare, dar ar diminua doar temporar volatilitatea acesteia, şi ar scădea costul fondurilor atrase de bănci.

În schimb, Bucşa susţine că o soluţie mai bună ar fi folosirea regulată a operaţiunilor monetare pentru a alinia dobânzile interbancare la dobânzile oficiale şi pentru a asigura transmisia deciziilor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO