Mediafax.biz Exclusiv

Bursa a multiplicat de 31 de ori banii investitorilor în 12 ani. Ce ne rezervă următorul deceniu?

Bursa a multiplicat de 31 de ori banii investitorilor în 12 ani. Ce ne rezervă următorul deceniu?

Autor: Adrian Cojocar

20.01.2011, 17:15 347

Rezultatele arată că şi după ce a trecut princel mai mare crah bursier din ultimele decenii, pe termen lungBursa a adus randamente mult su perioare altor tipuri deplasamente. Trebuie avute în vedere şi creşterile fulminante de peBursă care au urmat prăbuşirii din anul 1998, despre care uniibrokeri cred că nu le vom mai vedea vreodată, din cauză că piaţa aatins o anumită maturitate.

Analiza a cuprins titlurile Azomureş Târgu- Mureş (AZO), Antibiotice Iaşi (ATB), Alro Slatina (ALR), BancaTransilvania (TLV), Turbome canica Bucureşti (TBM), cele cinciSIF-uri, respectiv titlurile OMV Petrom (SNP) şi BRD SocGen (BRD),toate aparţinând categoriei I a Bursei. Randamentul acţiunilor ainclus câştigul din dividende şi a fost ajustat cu modificările decapital social.

Într-un ciclu complet de creştere şi scădere aBursei, de la începutul anului 1999 şi sfârşitul anului 2008aceleaşi acţiuni s-au apreciat în medie de 25 de ori şi de 19 oriîn termeni reali.

Anii 1998 şi 2008 au fost marcaţi de scăderiabrupte pe principalul indice al pieţei, de 50% şi respectiv70%.

De cealaltă parte, randamentele reale ladepozite au fost negative în toţi anii dintre 2000 şi 2004, pentruca din 2005 să se menţină uşor peste nivelul inflaţiei. Cel maimare câştig real adus de depozite în ultimii 12 ani a fostînregistrat în 2009 şi s-a plasat la nivelul de4,8%.

Plasamentele în aur au fost chiar mai slabedecât depozitele în perioada analizată, valoarea aurului denominatăîn dolari urcând de 4,5 ori în ultimii 12ani.

"Nu cred că au fost în ultimul deceniuoportunităţi de investiţii la fel de accesibile publicului larg şicare să aducă randamente la fel de mari ca Bursa. Poate să-ţiînfiinţezi o companie, însă este foarte dificil. Chiar dacă au fostnişte perioade foarte atipice, gen creşterile înregistrate de piaţăîn anii 2000 sau scăderile foarte abrupte din 2008, se vede că petermen lung investiţiile la Bursă aduc randamente mult mai maridecât alte investiţii accesibile publicului", spune Răzvan Paşol,directorul şi preşedintele societăţii de brokeraj IntercapitalInvest.

Cu 55.000 de lei investiţi în 1999 în acţiuniTLV acum erai milionar în euro

Investiţiile în titluri ale BănciiTransilvania (TLV) au fost printre cele mai inspirate în ultimii 12ani, în condiţiile în care acestea au sporit de 76 de ori baniiinvestitorilor în perioada 1 ianuarie 1999 - 31 decembrie 2010. Unrandament asemănător l-au înregistrat şi titlurile SIF Moldovaîntr-o perioadă ceva mai scurtă, respectiv 2000 -2010.

Astfel, cine ar fi investit suma de circa55.000 de lei (lei noi - n.red.) în acţiuni ale Băncii Transilvaniaîn 1999, la finele anului trecut aceleaşi acţiuni ar fi valorat 4,3mil.

lei (aproximativ un milion deeuro).

Randamentul ar fi fost cu mult mai ridicat, de25.000%, dacă investitorul şi-ar fi marcat profitul pe vârfulBursei din vara anului 2007, însă de atunci acţiunile băncii auintrat pe un trend descendent, scăzând trei ani la rând şi nu şi-aurevenit decât la începutul acestui an.

"Randamentul negativ al acţiunilor BănciiTransilvania din ultimii ani este explicabil prin faptul căsistemul financiar s-a aflat chiar în inima crizei. Randamentululuitor din primii ani a fost determinat de politica de fidelizarea acţionarilor prin acordarea de acţiuni gratuite care a captivatmulţi investitori. Totuşi un ritm alert de dezvoltare nu poate ţinela nesfârşit şi saturaţia investitorilor a fost grăbită de criză",spune Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTDInvest.

Avansul titlurilor Băncii Transilvania în aniitimpurii ai Bursei nu mai pare la fel de spectaculos dacă luăm încalcul evoluţia activelor băncii. La finele anului 1998, activeletotale ale Băncii Transilvania se cifrau la 87,3 mil. lei, iar la31 septembrie 2010 au ajuns la 20,2 mld. lei, reprezentând ocreştere de 231 de ori. "Creşterea înregistrată de acţiunile BănciiTransilvania din 1999 până în prezent arată că afacerileantreprenoriale, dacă sunt de succes, au rate de creştere foartebune însă nu trebuie să generalizăm. Două aspecte cred că aucontribuit la aprecierea acţiunilor: rata de creştere a activelorîn această perioadă şi faptul că Banca Transilvania a ştiut săfolosească piaţa de capital, a făcut majorări de capital şi a avuto comunicare foarte bună cu acţionarii săi", considerăPaşol.

Toate cele 12 acţiuni analizate au înregistratîn perioada 1999-2010 randamente superioare dobânzilor bancare. Celmai mic câştig l-au adus titlurile OMV Petrom (SNP), care s-auapreciat cu 758%, însă acestea au fost introduse la Bursă doar lafinele anului 2001.

O creştere impresionantă, de 7700%, a fostînregistrată şi de titlurile SIF Moldova (SIF2), care s-a detaşatde plutonul SIF-urilor atât în anii de creştere puternică a pieţei,cât şi după declinul suferit în 2008.

Conducerea societăţii de investiţii financiarea fost cea mai activă dintre cele cinci SIF-uri în restructurareaportofoliului moştenit şi a reuşit să câştige încredereainvestitorilor.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au adoptatîn ultimii ani o atitudine mult mai prudentă faţă de piaţa decapital, au crescut cel mai puţin pe Bursă dintre SIF-uri,respectiv de 25 de ori de la sfârşitul anului 2001, când au fostlistate pe piaţă.

Un randament mai slab au înregistrat şiacţiunile Turbomecanica, a cărei activitate a fost puternicperturbată de criză şi care a intrat pe pierdere în anul 2008,motiv pentru care acţiunile s-au prăbuşit în acelaşi an cu 89%, iarrandamentul cumulat s-a redus la 1095%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO