Mediafax.biz Exclusiv

Producţia de carton ondulat revine pe creştere

Autor: Roxana Fulgeanu - Mediafax

05.01.2011, 13:41 157

Înultimii zece ani, piaţa a avut creşteri de până la 10% anual, cuexcepţia lui 2009 când a înregistrat un recul, având în vedere căindustriile care utilizează carton ondulat au avut scăderi.Patronatul deprofil estimează că 2010 este unul dintre cei mai buni din ultimaperioadă.

"În 2009, producţia româneascăde carton ondulat a scăzut la 172.000 de tone. În 2010, piaţa şi-areluat ritmul de creştere şi în primele zece luni s-au realizat 170.000 de tone, adică un plus de circa 20% faţă de perioadasimilară a anului 2009 şi apropiat de nivelul întregului an2009.2010 a fost unul dintre cei mai buni ani", adeclarat directorul executiv al Patronatului din Industria deCeluloză şi Hârtie din România (ROMPAP), Constantin Chiriac.El a adăugat căpentru 2011 estimează o continuare a creşterii producţiei de cartonondulat, cu cel puţin 10%.

Potrivit patronatului, Româniaare capacităţi suficiente de producţie, respectiv peste 400.000 detone anual, iar majoritatea producătorilor utilizează echipamentemoderne. "Pentru ca piaţa de carton ondulat, şi implicit deambalaje, să înregistreze creşteri este nevoie doar ca industriilecare utilizează această materie primă să aibă nevoie de ambalaje",a spus Chiriac.

Potrivit patronatului,principalii jucători din acest sector sunt Rondocarton, RomcartonBucureşti, Dunapack, Ecopack Ghimbav, SCA Timişoara, VrancartAdjud, Ambro Suceava, Vircat Călimăneşti, VPK Salonta şi EuropaExpres.

Consumul de ambalaje vacreşte cu 10%

România ocupă penultimul loc,în faţa Bulgariei, în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşteconsumul de ambalaje pe cap de locuitor. Anul trecut, consumul înRomânia a fost de 275.000 de metri pătraţi pe cap de locuitor, încondiţiile în care media Uniunii Europene a fost de 653.000 demetri pătraţi.

În 2009, în Ungaria s-aufolosit 461.000 de metri pătraţi pe cap de locuitor, în Norvegia447.000 de tone, în Austria 637.000 de metri pătraţi, iar înGermania s-au consumat 643.000 de metri pătraţi deambalaje.

"Nivelul scăzut din România neconduce în permanenţă, inevitabil, la un trend crescător alproducţiei de ambalaje din carton ondulat. În următorii zece ani,cel puţin, ne aşteptăm la o creştere anuală de aproape 10% aconsumului de ambalaje, maimare decât media UE, în condiţiile în care ne situăm la unnivel inferior ţărilor europene şi trebuie să ajungem la o poziţieacceptabilă şi comparabilă cu celelalte pieţe", a spusChiriac.

Potrivit patronatului, anualimportăm circa 31- 32.000 tone de ambalaje. În 2009 însă, foartemulţi jucători din piaţă şi-au modernizat fabricile, iar prin noilecapacităţi producţia românească va putea acoperi mai bine nevoia pepiaţă, în următorii ani.

"În acest fel va creşte producţia şi vorscădea importurile. Ambalajele din carton ondulat au cea mai marepondere din totalul pieţei de ambalaje, respectiv aproape 40%", amai spus Chiriac.

Preţuri mai mari la ambalajele pentrucarton ondulat

În România se produce hârtie pentru cartonondulat doar din maculatură, iar pe piaţă sunt prezente treicompanii: Vrancart Adjud, Ambro Suceava şi Eco-PaperZărneşti.

"Crescând necesarul de ambalajean de an, s-a majorat şi producţia de hârtie pentru carton ondulatpentru a asigura necesarul pe piaţă. În 2010 a fost o cerere maimare pentru carton ondulat, şi va fi şi în 2011, ceea ce va duce lacreşterea producţiei de hârtie pentru carton ondulat atât în ţarăcât şi la export.Astfel, necesarul de maculatură va avansa, trend înregistrat şiîn ultimii doi ani, aceasta fiind o alternativă la defrişareapădurilor. O creştere de 4-5% ar fi benefică României", a explicatChiriac.

În prezent, gradul de colectare amaculaturii în România este de 43-44%, faţă de media UniuniiEuropene de peste 60%.Referitor la exporturile de maculatură pentru cartonondulat, în 2009 cantitatea a crescut la 52.000 de tone, faţă denumai 9.000 de tone în 2008.

"Până acum doi ani exportamsporadic, dar din 2009 a crescut exportul către ţările asiatice(China, India şi Indonezia) şi maculatură din carton ondulat înUngaria. În Ungaria s-a deschis o fabrică foarte mare pentrufabricarea hârtiei din maculatură şi au nevoie să importe, inclusivde la noi", a spus Chiriac.

În primul semestru de anultrecut, România a exportat 35.000 de tone de maculatură pentrucarton ondulat.Creşterea necesarului de maculatură, atât în producţia internăcât şi la export, a creat o concurenţă pe piaţă pentru colectareamaculaturii, ceea ce a dus la creşterea preţului la materiaprimă.

În lanţ, creşterea preţului lamaterii prime şi utilităţi a dus la creşterea preţului la hârtiiledin care se face carton ondulat, respectiv la ambalaje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO