Mediafax.biz Exclusiv

Căruntu, BCR: Aş trata această perioadă ca o oportunitate de cumpărare la preţuri mai mici

Autor: Adrian Cojocar

08.08.2011, 13:32 300

"Încontinuare nu cred că va fi ceva catastrofal pe burse de genulscăderilor din 2008, când a căzut Lehman Brothers. S-a trecut debioritmul negativ, iar preţurile acţiunilor includ deja o parte dinştirea privind scăderea ratingului SUA care a fost speculatăanterior", a spus Căruntu, în contextul scăderilor înregistrate depe burse după anunţul privind retrrogradarea ratingului de ţară alSUA.

Potrivitlui, scăderile puternice de pe bursele externe din ultimele zilereprezintă un mesaj dat de investitori că aşteaptă soluţii maiferme din partea guvernelor la problema supraîndatorăriistatelor.

"Principiul de funcţionare al statelor va fi cel de reducere adeficitelor care din această cauză nu vor putea să sprijineeconomiile ca în trecut şi cred că vor rămâne sub potenţialul lorde creştere cât timp guvernele ajustează cheltuielile bugetare",crede reprezentantul BCR.

Pe dealtă parte, el spune că, după aşezarea pieţelor, economiileemergente ar putea fi avantajate de această conjunctură pentru căau un potenţial de creştere mai mare şi un grad de îndatorare maimic.

"În timpce statele mature vor bate pasul pe loc, acestea vor încerca să leajungă din urmă", consideră Căruntu.

El maispune că potenţialul mai mic de creştere al economiilor va punepresiune pe evaluarea activelor în următorii ani şi că un alt lucruîngrijorător este tendinţa de îmbătrânire a populaţiei nume roase,care ar putea frâna consumul şi creşte cheltuielile cu sănătatea şipensiile.

Îngeneral, analiştii români sunt de părere că bursa de la Bucureştiva continua să fie foarte volatilă o perioadă după anunţul privindretrogradarea ratingului de ţară al SUA de către agenţia S&P şisă conducă la noi scăderi, dar nu văd corecţii deamploare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO