Mediafax.biz Exclusiv

Ce a mai rămas din MKB Romexterra după trei ani de criză. Banca începe o „altă viaţă“ sub un nume nou

Ce a mai rămas din MKB Romexterra după trei ani de criză. Banca începe o „altă viaţă“ sub un nume nou

Autor: Ciprian Botea

05.04.2012, 10:30 1555

Operaţiunile de curăţare a bilanţului şi vânzările slabe de credite au subţiat de patru ori în ultimii doi ani portofoliul MKB Romexterra, subsidiara grupului maghiar MKB, soldul finanţărilor ajungând la 390 milioane de lei (91 milioane de euro) în decembrie 2011 faţă de circa 1,8 miliarde de lei în 2009.

"Acordarea de credite noi a fost domolită în 2011 de planul de a reîncepe activitatea abia după ce noua normă de creditare este agreată cu grupul. Banca este însă pregătită să relanseze anul acesta activitatea de creditare pe retail şi IMM şi va lansa norme şi produse noi pentru a îmbunătăţi vânzările şi va dezvolta canale noi de distribuţie şi parteneriate pentru atragerea de clienţi", se arată în raportul administratorilor pe anul 2011.

Volumul activelor administrate de bancă a ajuns în acest context la 1,1 miliarde de lei (260 mil. euro) la finalul anului trecut, de aproape trei ori sub nivelul din luna decembrie 2009, scăderea bilanţului fiind datorată unui proces amplu de curăţare, creditele neperformante fiind transferate pe un vehicul special şi vândute ulterior grupului MKB.

Numai în 2011 portofoliul de credite s-a restrâns cu 38% pentru că mulţi clienţi corporate şi-au refinanţat creditele prin împrumuturi de la alte bănci ca urmare a politicii MKB Romexterra de a-şi reduce expunerile de valoare mare, dar şi în condiţiile în care banca a vândut firma de leasing afiliată (MKB Leasing) către grupul MKB.

Firma de leasing, vândută la cererea BNR

Ca o măsură de prudenţialitate Banca Naţională a cerut Romexterra să-şi vândă divizia de leasing, care avea un portofoliu de finanţări de circa 80 milioane de lei.Banca a primit de la grupul MKB 7,4 milioane de lei în schimbul societăţii de leasing.

"Cu scopul de a evita o înrăutăţire a indicatorilor prudenţiali, BNR a dorit vânzarea subsidiarei MKB Romexterra Leasing, iar acest proces a fost finalizat în luna decembrie. Strategia băncii se concentrează pe o abordare prudentă în ceea ce priveşte cifrele din bilanţ pentru a fi în conformitate cu cerinţele prudenţiale ale BNR", scrie în raportul băncii.

Romexterra a acceptat o pierdere de circa 24 milioane de lei în urma acestei tranzacţii în condiţiile în care valoarea MKB Leasing fusese estimată la aproape 32 milioane de lei, circa 60% din pierdere fiind acoperite de provizioanele constituite anterior.

Industria de leasing a fost puternic afectată de prăbuşirea vânzărilor de maşini în perioada de criză şi de creşterea exponenţială a numărului clienţilor rău-platnici.

Finanţările pentru auto vehicule reprezintă 70% din por tofoliul MKB Leasing, iar anul trecut compania a dat finanţări numai pentru achiziţiile de bunuri recuperate de la clienţii rău-platnici.

Subţierea bilanţului a permis reducerea pierderilor

Transferul creditelor cu probleme în bilanţul grupului a permis MKB Romexterra să-şi reducă pierderile pe parcursul anului trecut, până la 39 milioane de lei (9,2 milioane de euro) conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS) faţă de 247 milioane de lei în 2010.

După standardele locale de contabilitate (RAS), care aplică un tratament mai dur în cazul cheltuielilor cu provizioanele de risc, banca a avut o pierdere de circa 100 milioane de lei (24 mil. euro).

"Slaba relansare economică a influenţat situaţia băncii, iar calitatea creditelor continuă trendul de deteriorare".

Pierderile mai mici s-au datorat reducerii de trei ori a cheltuielilor operaţionale, până la 146 milioane de lei (34 mil. euro), dar performanţa băncii a fost afectată în continuare de reducerea veniturilor.

Pentru reducerea costurilor MKB Romexterra a dat afară încă 50 de oameni anul trecut după ce în 2010 numărul salariaţilor fusese redus cu 200 de persoane. La sfârşitul lui 2010 banca avea 628 de angajaţi şi o reţea teritorială de 47 de unităţi.

MKB Romexterra a raportat venituri operaţionale de 107 milioane de lei anul trecut, faţă de 264 milioane de lei în 2010, ca urmare a încasărilor mai mici din dobânzi şi comisioane, o consecinţă directă a reducerii bilanţului. Raportul cost/venit a rămas astfel supraunitar, la 136%.

"Având în vedere politica de repoziţionare a băncii către segmentul de retail urmată de scăderea expunerilor corporate, venitul din dobânzi pe segmentul corporate a scăzut semnificativ în ultimii trei ani", potrivit raportului băncii.

Numărul clienţilor s-a înjumătăţit

Banca mai avea la finalul lunii decembrie 2011 aproximativ 96.000 de clienţi în contextul în care numărul acestora depăşea 194.000 de persoane fizice şi companii la sfârşitul lui 2010.

Numărul clienţilor de retail s-a înjumătăţit anul trecut ca urmare a închiderii conturilor de credite cu probleme.

Pe segmentul corporate banca mai avea 1.700 de clienţi din care 331 aveau credite în derulare. Banca a desfăşurat anul trecut un proces de reducere a expunerilor mai mari de 1 mil. euro.

Astfel, numărul clienţilor cu credite peste acest prag a scăzut de la 22 la 14, iar Direcţia expuneri mari companii a fost desfiinţată.

Banca Romexterra a fost redenumită în 2010 ca MKB Nextebank, nume care apare acum pe faţada tuturor celor 47 de sucursale şi agenţii, dar entitatea juridică poartă în continuare numele MKB Romexterra Bank, acţionarii urmând să aprobe în AGA de pe 19 aprilie schimbarea denumirii băncii în Nextebank.

Conducerea băncii propune acţionarilor şi majorarea capitalului cu 70 milioane de lei, până la 198 milioane de lei, precum şi conversia în acţiuni a unei datorii a Romexterra către grupul MKB. Grupul maghiar controlat la rândul său de nemţii de la Bayern LB deţine peste 90% din acţiunile Romexterra.

Din februarie 2010 Romexterra este condusă de Dan Sandu, 42 de ani, fost director general adjunct al Millennium, instalat ca CEO în contextul eforturilor de întărire a managementului şi de relansare a businessului.

Ungurii au luat anul trecut decizia strategică de retragere de pe piaţa locală, termenul de vânzare a filialei locale fiind stabilit pentru 2013, dar raportul consiliului de administraţie nu menţionează nimic în acest sens. Mai mult, administratorii precizează că grupul s-a angajat să sprijine financiar subsidiara locală şi în viitor, o măsură în acest sens fiind conversia în acţiuni a unei linii de finanţare de 5 mil. euro.

La AGA din 19 aprilie acţionarii trebuie să numească şi un membru nou în consiliul de administraţie al băncii, în persoana lui Ferenc Muller, director în cadrul grupului MKB. Muller lucrează de peste 20 de ani în cadrul grupului maghiar şi îl va înlocui pe poziţia de membru în consiliul de administraţie al Romexterra pe Tamas Akos, care şi-a dat demisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO