Mediafax.biz Exclusiv

Cercel, BRD: Emisiunea de obligaţiuni a fost foarte bine primită, este bine că s-a folosit această oportunitate pentru că nu se ştie ce mai urmează pe pieţe

Autor: Razvan Voican

02.02.2012, 15:06 188

"Obligaţiunile româneşti emise în SUA au intrat foarte bine pe piaţa secundară, preţul fiind în creştere în prima zi de tranzacţionare", a adăugat el.

Administratorii americani de fonduri au furnizat circa 78% din bani la emisiunea de obligaţiuni de 1,5 mld. dolari lansată marţi de România în SUA, în timp ce aproximativ 10% din plasamente au fost făcute de hedge funds - categorie de investitori de tip speculativ care stimulează tranzacţionarea titlurilor.

"Cert este că emisiunea a fost foarte bine primită şi de asemenea este bine că s-a folosit această fereastră de oportunitate pentru că nu se ştie ce mai urmează pe pieţe. Experienţa ultimilor doi ani a arătat că e bine să-ţi faci «provizii» de la început", a spus Cercel.

În opinia lui, la succesul operaţiunii a contribuit forţa managerilor de emisiune - Citi, Deutsche Bank şi HSBC, iar în privinţa preţului spune că era normal ca România să plătească o primă pentru maturitatea de 10 ani, însă nivelul acesteia nu a fost exagerat.

România a vândut bonduri de 1,5 mld. dolari la un randament de 6,875%. Pentru 2012 Ministerul Finanţelor a prevăzut un volum de finanţare de pe piaţa externă de până la 2,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO