Mediafax.biz Exclusiv

Cimentiştii rămân printre cei mai profitabili, dar şi cei mai valoroşi jucători din economie

Cimentiştii rămân printre cei mai profitabili, dar şi cei mai valoroşi jucători din economie

Autor: Andreea Neferu

06.12.2011, 11:59 196

Cei trei cimentişti îşi păstrează ierarhia din anii anteriori, în ciuda faptului că în anuarul din 2011 Lafarge Ciment şi Holcim România şi-au redus valoarea cu 21%, respectiv 16% com parativ cu anul anterior, în timp ce Carpatcement Holding a crescut uşor, cu 0,3%.

Producătorii de ciment s-au numărat printre cei mai profitabili actori economici din ultimii ani şi chiar şi în perioada de criză au reuşit să-şi menţină marje de profitabilitate ridicate, de 20-30%. Astfel, aceştia se numără printre cele mai valoroase companii din economie, deşi piaţa de profil a fost afectată de reducerea activităţii din construcţii.

10% din profitul grupului

Producătorii de ciment din România au adus în criză şi peste 10% din profitul total înregistrat de companiile-mamă, deşi generează doar 1-2% din afacerile la nivel mondial ale acestora.

Cele trei divizii locale ale marilor producători de ciment Lafarge, Holcim şi Heidelberg Cement au adus în ultimii cinci ani companiilor-mamă profituri cumulate de peste un miliard de euro (Lafarge Ciment - 501,1 milioane de euro, Carpatcement Holding - 376 milioane de euro, Holcim România - 143,6 milioane de euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Marile companii din industria cimentului prezente pe piaţa locală au reuşit şi anul trecut să-şi menţină marjele de profit extrem de ridicate, două dintre acestea, Lafarge Ciment şi Carpatcement Holding, ajungând sau chiar depăşind 30%, deşi afacerile au scăzut pe fondul reducerii cererii.

Singurii care au avut o profitabilitate mai redusă au fost elveţienii de la Holcim, cu o marjă de 4%, deşi au devenit liderii pieţei locale de ciment, cu un rulaj de 196,4 milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor.

Plecarea greilor

Compania Lafarge Ciment România, unul dintre cei mai mari producători de ciment de pe piaţa locală, a fost evaluată în 2011 la 492 mil. euro. De altfel, criza şi-a pus amprenta puternic asupra veniturilor Lafarge România, în condiţiile în care businessul francezilor din 2010 se apropie ca valoare de nivelul profitului net din anul 2008, de circa 164 mil. euro.

Lafarge Ciment România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 170 mil. euro, ocupând poziţia a treia în clasamentul celor mai mari producători de ciment de pe piaţa locală, după Holcim şi Carpatcement.

Carpatcement Holding, subsidiara locală a grupului german HeidelbergCement, a fost evaluată la 415 mil. euro, în creştere cu 0,3% faţă de rezultatul din 2010. Firma a înregistrat anul trecut afaceri de 188,5 milioane de euro şi un profit net de 56,3 milioane de euro.

La începutul acestui an, Mihai Rohan, cel mai experimentat manager român din industria cimentului, care a ocupat timp de zece ani poziţia de director general al firmei Carpatcement Holding, a predat conducerea executivă a companiei către Florian Aldea.

Holcim România, subsidiara locală a grupului elveţian Holcim, a fost evaluată la 334 milioane de euro, în scădere cu circa 15,6% faţă de anul trecut.

Markus Wirth, cel care a condus timp de aproape şapte ani subsidiara locală a elveţienilor, şi-a finalizat mandatul la 1 aprilie 2011, lăsând un conaţional la cârma afacerilor din România: pe Daniel Bach, care a lucrat timp de 16 ani în cadrul companiei.

Holcim a investit pe piaţa locală începând cu 1997 până în prezent circa 700 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO