Mediafax.biz Exclusiv

Cine a făcut milioane de euro din certificate verzi, miza proiectelor cu energie regenerabilă

Autor: Roxana Petrescu

16.05.2011, 19:35 694

Potrivit datelor Transelectrica, în 2010 aufost emise peste 676.000 de certificate în valoare de circa 37,2mil. euro în contul fiecărui MWh de energie regenerabilăprodusă.

La nivelul anului 2015 însă, pornind de laestimările lansate de Ministerul Economiei privind producţia deenergie verde, valoarea certificatelor verzi emise ar putea depăşi1 mld. euro.

Marii câştigători ai acestei scheme au fostîn 2010 cehii de la CEZ, în conturile cărora au intrat peste 13,2mil. euro. Aceste certificate verzi pe care pro ducătorii leprimesc sunt achiziţionate de furnizori, obligaţi la anumite cotede electricitate verde în coşul livrat consumatorilor. La final,aceste instrumente pentru sprijinirea dezvoltării energieiregenerabile sunt plătite de fapt de către populaţie şi companii,furnizorii de energie recuperându-şi costurile cu achiziţia lorprin creşterea facturilor.

Celelalte două companii care au avut decâştigat au fost, Elsid, care produce echipamente pentru industriametalurgică, şi Hidroelectrica.

Potrivit datelor Transelectrica, cele douăfirme au primit câte 6,6, respectiv 4,2 mil. euro.

Deo camdată, toţi producătorii de energieverde primesc un singur certificat pe MWh produs, indiferent desursă, în contextul în care Legea 220/2008, care stabileşte schemade sprijin pentru aceste investiţii, nu este aplicabilă nici înprezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO