Mediafax.biz Exclusiv

Clienţii companiilor de asigurări au anulat poliţe de viaţă de 68 mil. euro în primele nouă luni

Clienţii companiilor de asigurări au anulat poliţe de viaţă de 68 mil. euro în primele nouă luni

Mulţi agenţi de asigurare au promovat poliţele unit-linked ca fiind simple produse de economisire, iar clienţii s-au speriat în momentul în care au descoperit că sumele din cont încep să scadă

Autor: Ciprian Botea

13.12.2011, 10:45 746

Scăderea este totuşi nesemnificativă având în vedere că valoarea sumelor retrase înainte de termen din conturile de asigurare de viaţă s-a dublat în criză, atingând un vârf de 425 mil. lei în 2009.

Creşterea răscumpărărilor s-a datorat faptului că mulţi clienţi aveau nevoie de bani deoarece şi-au văzut veniturile diminuate, dar şi în condiţiile în care randamentele obţinute din investiţii s-au prăbuşit pe fondul căderii burselor.

Investiţiile efectuate de asigurători din banii clienţilor şi-au mai revenit în a doua jumătate a anului trecut şi în prima parte a acestui an, dar randamentele au luat-o din nou la vale în această toamnă pe fondul tensiunilor legate de criza datoriilor suverane din zona euro.

Multe programe de investiţii ale asigurătorilor locali, în special cele cu grad ridicat de risc, prin care cea mai mare parte a banilor sunt investiţi pe bursă, afişează în prezent valori mai mici decât înainte de criză.

"Cred că poţi să găseşti alte mijloace dacă vrei să-ţi investeşti economiile pentru că asigurătorii, deşi au departamente specializate în investiţii, nu au cum să fie la fel de profesionişti şi în asigurări şi în administrarea economiilor", comentează Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurare Marsh.

Asigurătorii se aşteaptă totuşi ca situaţia să se amelioreze în lunile următoare, pe măsură ce economia începe să îşi revină.

Totodată, ei insistă că poliţele de viaţă sunt instrumente de economisire pe termen lung, fiind încheiate de obicei pe 15-20 de ani, astfel că rezultatele negative înregistrate într-o perioadă scurtă de timp nu sunt relevante.

Mulţi clienţi care şi-au răscumpărat anticipat poliţele în ultimii ani au primit mult mai puţini bani decât sumele efectiv investite.

Aceasta pentru că poliţele sunt încheiate pe termen lung şi, spre deosebire de fondurile mutuale, costurile de administrare nu sunt distribuite egal pe întreaga perioadă de derulare a contractului, ci sunt concentrate în primii ani.

Orice poliţă de asigurare are în plus şi o componentă de protecţie, astfel că nu toată suma plătită de client ajunge în contul său de investiţii.

Cei mai mulţi bani au fost retraşi în ultimii ani din aşa-numitele conturi de unit-linked (asigurări de viaţă cu componentă de investiţie), deoarece în acest caz asiguratul îşi asumă în totalitate riscul asociat investiţiei.

"Acesta este un risc pe care clienţii şi l-au asumat de la început", spune Cristian Fugaciu.

Totuşi, un rol important în decizia clienţilor de a-şi anula poliţele de asigurare l-a avut şi consultanţa neadecvată primită în momentul încheierii contractului.

Mulţi agenţi de asigurare au promovat aceste poliţe ca fiind simple produse de economisire, iar clienţii s-au speriat în momentul în care au descoperit că sumele din cont încep să scadă.

Conform datelor raportate de asigurători la CSA după primele nouă luni, clienţii au continuat să retragă cei mai mulţi bani din conturile unit-linked. Astfel, valoarea totală a răscumpărărilor de poliţe unit-linked a fost de 168 milioane de lei (40 mil. euro) în intervalul ianuarie-septembrie, în scădere cu 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Asigurătorii spun că pe fondul turbulenţelor din ultimii ani mulţi clienţi s-au orientat către produsele care garantează capitalul acumulat sau chiar un nivel minim al dobânzii. Şi în cazul acestui tip de asigurări răscumpărările se menţin însă la un nivel ridicat. Clienţii au anulat poliţe de tip tradiţional în valoare de 119 mil.lei (28 mil. euro) în primele nouă luni, nivel similar cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din 2010.

Nivelul răscumpărărilor se menţine destul de ridicat cu toate că piaţa asigurărilor de viaţă îşi revine treptat după căderea din 2009.

Primele brute subscrise pe acest segment de piaţă au crescut cu 5,4% în primele trei trimestre, până la 1,29 miliarde de lei (307 mil. euro). Despăgubirile totale plătite de companiile de asigurări de viaţă au însumat 215 milioane de lei (51 mil. euro), consemnând o creştere de 11%.

Asigurările de viaţă, o piaţă de o jumătate de miliard de euro, reprezintă sub o cincime din piaţa de asigurări, adică la jumătate faţă de ponderea înregistrată în multe ţări din regiune.

Piaţa creşte în pas de o cifră

Primele brute subscrise din asigurări de viaţă au crescut cu 5,4% în primele nouă luni, până la 1,29 miliarde de lei (307 mil. euro). Avansul se datorează vânzărilor mai mari de poliţe tradiţionale, care garantează clienţilor capitalul investit sau chiar un randament minim.

Afacerile pe acest segment au însumat 590 milioane de lei (140 mil. euro), cu 7,6% mai mult decât în ianuarie-septembrie 2010. Din poliţe unit-linked s-au subscris 465 milioane de lei (110 mil. euro), nivel similar cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Despăgubirile totale plătite de companiile de asigurări de viaţă au însumat 215 milioane de lei (51 mil. euro), consemnând o creştere de 11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO