Mediafax.biz Exclusiv

Comenzile din auto şi energie eoliană au dus vânzările fabricii Schaeffler din Braşov la 300 mil. €

Comenzile din auto şi energie eoliană au dus vânzările fabricii Schaeffler din Braşov la 300 mil. €

Autor: Laurentiu Cotu

07.03.2011, 19:25 59

Schaeffler România produce la Braşov rulmenţide mari dimensiuni pentru diverse sectoare precum auto, industriesau energie eoliană, producţia mergând aproa pe în totalitate laexport.

"Anul 2010 a fost pentru grupul Schaeffler îngeneral, dar şi pentru Schaeffler România în particular cel mai bunan din punct de vedere financiar de la înfiinţare şi până înprezent. Schaeffler România şi-a revenit din criză, înregistrândcea mai bună evoluţie din scurta existenţă de şase ani a fabriciide la Cristian, judeţul Braşov", a declarat pentru ZF TransilvaniaAlexandru Blemovici, director general al SchaefflerRomânia.

Astfel, fabrica de rulmenţi din Braşov a ajunsde la vânzări de 35 mil. euro în 2005, primul an de producţie, laun rulaj de 300 mil. euro anul trecut, în condiţiile în care niciîn 2010 economia românească nu a ieşit din recesiune. Orientareacătre export a fabricii i-a ajutat însă pe nemţi să reintre pecreştere şi să continue recrutările în 2010, după ce în urmă cu unan din fabrică au plecat câteva sute de oameni, iar businessul ascăzut cu 40 mil. euro.

"În 2011 continuăm lărgirea portofoliuluinostru cu două noi produse, însă nu sunt planificate investiţiimajore. Ne limităm la investiţiile curente în utilaje şi continuămcele două proiecte începute în 2010, respectiv staţia trafo careeste în prezent în lucru şi noua clădire în care se va afla şicantina sau atelierul-şcoală".

În 2010, grupul german a investit 13 mil.eurola Braşov, bani necesari instalării unor utilaje în halele deproducţie construite în ultimii ani.

În prezent Schaeffler România are peste 3.300de angajaţi, anul trecut fiind recrutate 500 de persoane.Conducerea companiei spune că în 2011 va continua recrutările, însănu sunt planificate creşteri însemnate ale numărului de persoanal."Creş terea de personal pentru acest an se va afla cel mai probabilla sub 8% din numărul actual de angajaţi", a precizatBlemovici.

În 2009, compania a derulat un program dereducere a costurilor, pentru adaptarea la un nou nivel alcomenzilor, care a inclus şi disponibilizarea a câteva sute deoameni.

Conform datelor furnizate anterior deSchaeffler România, salariul mediu net în fabrica din Braşov s-aredus de la 1.585 de lei în 2008 (430 de euro) la 1.465 de lei în2009 (345 de euro).

Pentru 2010 salariul mediu net bugetat era de1.825 de lei (424 de euro). Ca urmare a creşterii comenzilor venitedin partea principalilor clienţi, producătorul german de rulmenţişi-a extins anul trecut programul de lucru, trecându-se de lalucrul în două sau trei schimburi la programul în patru schimburi.În prezent se lucrează şapte zile din şapte, cu schimbul doisuplimentar duminica.

Schaeffler România nu livrează directproducţia realizată la Braşov, exporturile companiei mergând cătrecentrele logistice ale grupului, de unde se face redistribuirea înfuncţie de comenzi. Producţia este realizată în cea mai mare parteutilizându-se materie primă de import, iar volumele sunt livrate lapreţuri negociate anterior în cadrulgrupului.

Pe plan local, în industria producătoare derulmenţi mai activează companiile Rulmenţ i Bârlad (Kombassan),Koyo Alexandria şi Timken Ploieşti, foste companii de stat care aufost privatizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO