Mediafax.biz Exclusiv

Copos: Hilton rămâne cel mai bun hotel din grup, chiar dacă veniturile au scăzut cu 3% din cauză că a fost „un şantier“

Copos: Hilton rămâne cel mai bun hotel din grup, chiar dacă veniturile au scăzut cu 3% din cauză că a fost „un şantier“

Autor: Mirabela Tiron

01.08.2011, 18:06 193

"Chiardacă veniturile au fost în scădere, având în vedere că hotelul afost un şantier din cauza lucrărilor de modernizare, Hilton rămânecel mai bun hotel din grup", a declarat George Copos, care deţineşapte hoteluri pe piaţa românească, dintre care două de cinci steleîn Capitală, două în Eforie Nord şi trei în staţiunea turisticăPoiana Braşov.

Grupul hotelier pe care îlconduce Copos, Ana Hotels, a avut afaceri de 25,6 milioane de euroîn 2009 şi un profit total de 230.000 de euro, potrivit dateloroficiale de la Registrul Comerţului.

În Athénée Palace Hilton, careoperează 272 de camere, s-au investit două milioane de euro înrenovarea recepţiei, a lobby-ului, a terasei şi a unuirestaurant.Dacă la cel mai mare hotel pe care îl are în portofolius-au înregistrat venituri în scădere, la unitatea de cinci steleCrowne Plaza veniturile au crescut cu 14%, iar profitul brutoperaţional (gross operational profit) s-a majorat cu 3,2%,potrivit declaraţiilor omului de afaceri.

În medie, de la începutul anului până îniunie au fost ocupate 59% din cele 164 de camere. Copos a investitanul trecut circa 3,5 milioane de euro în deschiderea a douărestaurante şi a unui bar în cadrul hotelului de cinci stele CrownePlaza din Capitală, triplându-se astfel numărul de locuri înrestaurante.

Copos nu a dat detalii cu privire lavaloarea absolută a veniturilor la cele două hoteluri de cincistele, pe motiv de confidenţialitate.

În 2010 acestea au obţinut o cifră deafaceri totală estimată la 17,2 milioane de euro, în scădere cu 13%faţă de anul anterior, potrivit declaraţiilor anterioare ale omuluide afaceri.

"La ambele hoteluri am reuşit să reducemcheltuielile, acestea fiind pe profit." Finanţatorul echi pei defotbal Rapid a demarat anul trecut un program de modernizare ahotelurilor în urma unui credit de 25 de milioane de eurocontractat în 2009 de la BRD.

Cea mai mare parte a banilor, 11-12 milioanede euro, s-a dus către hotelul Sportul din Poiana Braşov, unde s-adezvoltat un centru spa.

Pe lângă această unitate, Copos mai deţineîn staţiunea montană şi hotelurile Bradul şi Poiana. În primeleşase luni ale acestui an, veniturile celor trei unităţi hotelierede la munte au crescut cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, iar profitul operaţional brut s-a majorat cu 57%, după cumsusţine omul de afaceri.

Dacă la munte afacerile au fost în creştere,la mare, hotelul Europa a raportat venituri mai mici.

"În primul semestru al acestui an veniturilehotelului Europa au fost în scădere cu 31%, dar acest rezultat s-aobţinut în contextul în care hotelul a fost închis înianuarie-martie", a precizat Copos.

Pe litoral, finanţatorul echipei Rapidcontrolează hotelurile Europa şi Astoria în Eforie Nord, cu ocapacitate totală de 322 de camere şi care au rulat afaceri de 3,1milioane de euro anul trecut.

Pe lângă cele şapte hoteluri, omul deafaceri mai deţine un lanţ de magazine cu produse de panificaţie(Ana Pan), o fabrică de motoare electrice (Ana Imep) şi alte activeprin grupul Ana Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO