Mediafax.biz Exclusiv

Creşterea afacerilor determină Viking Pruszynski să ia în calcul o hală de producţie

Creşterea afacerilor determină Viking Pruszynski să ia în calcul o hală de producţie

Autor: Andreea Neferu

07.12.2011, 18:30 288

"Creşterea cifrei de afaceri în lei va fi de minimum 20%, această afirmaţie bazându-se deja pe rezultatele reale, de la sfârşitul lunii noiembrie", a declarat Grzegorz Siudyula, directorul general al VikingProfil.

În contextul acestei creşteri, polonezii se gândesc să investească 1,5 milioane de euro într-o hală de producţie la Filipeştii de Pădure (judeţul Prahova), care ar urma să crească numărul de angajaţi de la 54 la circa 65.

"Am început deja să întocmim documentaţia şi proiectul privind construcţia unei noi hale de producţie în Filipeştii de Pădure, iar termenul prevăzut pentru finalizarea acestei investiţii este 2013", a mai spus Siudyula.

Cel mai atractiv loc

Compania are în prezent o capacitate de producţie de 7 milioane de metri pătraţi şi deşi nu a precizat cu cât ar urma să crească capacitatea de producţie totală în urma investiţiei de 1,5 milioane de euro, Siudyula a afirmat că Viking intenţionează să introducă în portofoliul de produse câteva profiluri noi de ţiglă metalică şi tablă cutată. Compania are linii de producţie la Filipeştii de Pădure şi laCraiova.

"Categoric apreciez România ca fiind piaţa cea mai atractivă şi receptivă din zona Mării Negre, de aceea dorim să continuăm investiţiile în această zonă", a declarat Siudyula.

Subsidiara locală a polonezilor a început să exporte şi pe piaţa din RepublicaMoldovaprin intermediul unui importator. "Ţinând cont de dimensiunea acestei pieţe, este mult mai logic să-l sprijinim pe acest client al nostru decât să intrăm noi direct pe această piaţă. Viking Pruszynski exportă direct doar către RepublicaMoldova, însă ştiu că dealerii noştri distribuie produsele noastre şi către alte ţări din Europa cum ar fiItalia,Austria, Ungaria sauGermania", a explicat Siudyula.

Afacere crescută de antreprenori locali

Blachy Pruszynski, cel mai mare producător de ţigle metalice din Polonia, a intrat pe piaţa locală în 2008 prin preluarea companiei VikingProfil în urma unei tranzacţii de 1,7 milioane de euro de la Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români şi preşedintele grupului de firme FiT Distribution, şi Radu Mircescu, fondatorul afacerii VikingProfil în 2006, care deţineau 51%, respectiv 49% din companie.

După preluare, polonezii au achiziţionat la finalul anului 2008 un teren de 2.000 de metri pătraţi în localitatea Filipeştii de Pădure, cu un spaţiu industrial de 2.000 de metri pătraţi, unde se află în prezent şase linii de producţie - patru de ţigle metalice şi două de tablă cutată.

Blachy Pruszynski, companie deţinută de omul de afaceri polonez Krystof Pruszynski, activează în Polonia, Ucraina, România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi are birouri în Statele Unite pentru activităţile internaţionale, înregistrând în 2009 afaceri de 700 de milioane de zloţi (175 milioane de euro), potrivit informaţiilor ZF.

Principalii competitori ai companiei pe piaţa locală sunt Ruukki (Finlanda), Lindab (Suedia), Megaprofil (Belgia) sau Coilprofil (Belgia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO