Mediafax.biz Exclusiv

Cu un nou furnal care va produce 2 milioane de tone de oţel brut, afacerile lui Mittal la Galaţi ar putea creşte cu 500 mil. euro. Cu cât se va majora profitul?

Cu un nou furnal, afacerile Mittal la Galaţi ar putea creşte cu 500 de milioane de euro

Thierry Le Gal, directorul general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi: Clienţii noştri s-au arătat îngrijoraţi faţă de situaţia din Grecia, Spania, Portugalia sau Franţa. Dat fiind climatul economic actual, putem să ne aşteptăm la o încetinire a comenzilor, dar nu putem şti cu siguranţă pentru că este foarte multă incertitudine.

Autor: Adrian Cojocar

28.09.2011, 18:25 557

ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat din ţară, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, va finaliza luna viitoare o investiţie de 80 mil. euro în modernizarea unui furnal care va creşte capacitatea de producţie a combinatului siderurgic cu un milion de tone de oţel brut, volum suplimentar care se traduce printr-un aport de circa 500 mil. euro la afacerile companiei.

La o capacitate de 2 milioane de tone, combinatul a avut în anul 2010 o cifră de afaceri de 985 mil. euro şi pierderi de 81,3 mil. euro. Anul viitor capacitatea va urca la 3 mil. tone, iar afacerile s-ar putea ridica la 1,5 mld. euro dacă gradul de încărcare a capacităţii se va păstra.

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi nu au avansat cifre nici în ceea ce priveşte producţia realizată şi nici evoluţia cifrei de afaceri. Înainte de criză combinatul din Galaţi producea circa 4 mil. tone de oţel, iar afacerile se apropiau de 2 miliarde de euro.

"Valoarea totală a investiţiei este de 80 milioane de euro, cu 25 de milioane de euro peste nivelul anticipat de noi pentru că au fost anumite recomandări pe care specialiştii cu care am lucrat le-au făcut şi de care am ţinut cont. În câteva săptămâni lucrările vor fi gata şi vom reporni furnalul numărul 5. Nu vom angaja noi oameni pentru că în septembrie am închis furnalul numărul 4 şi vom opera noul furnal cu acei angajaţi. Deschiderea furnalului 5 va majora capacitatea de producţie a combinatului de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone", a declarat Thierry Le Gal, directorul general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

La jumătatea lunii septembrie a acestui an conducerea ArcelorMittal Galaţi a decis să inchidă furnalul numărul 4 cu o capacitate de un milion de tone de oţel brut care ajunsese la finalul campaniei de exploatare. Acesta va necesita lucrări de modernizare estimate de conducerea combinatului la nivelul celor realizate recent la furnalul 5 şi care nu va fi pus în funcţiune în următorii 2-3 ani, potrivit lui Le Gal.

În urma investiţiei de 80 mil. euro, conducerea ArcelorMittal Galaţi spune că va elimina costurile de producţie suplimentare pe care le avea faţă de competitorii de pe pieţele din Turcia şi alte state din regiune.

"Furnalul este un consumator uriaş de energie şi de cocs, iar costul energiei este mare astăzi. Investiţiile îmbunătăţesc competitivitatea şi reduc costurile de producţie. Pentru grupul ArcelorMittal poziţionarea în această regiune a Europei este importantă pentru că spre deosebire de Vest noi suntem într-o regiune care creşte. Turcia a avut un avans de 11% în primul trimestru şi de 8% în trimestrul doi şi dorim să recuperăm decalajul pierdut din anul 2008", a precizat Thierry Le Gal.

El spune însă că nu este exclus ca efectele crizei actuale să se resimtă şi într-o scădere a comenzilor în perioada următoare.

"În ceea ce priveşte stocul de comenzi nu am avut probleme, însă clienţii noştri s-au arătat îngrijoraţi faţă de situaţia din Grecia, Spania, Portugalia sau Franţa. Dat fiind climatul economic actual, putem să ne aşteptăm la o încetinire a comenzilor, dar nu putem şti cu siguranţă pentru că este foarte multă incertitudine. În 2011 piaţa pentru produsele noastre a fost mai bună decât anul trecut. Volumul de producţie a fost cam la acelaşi nivel comparativ cu anul 2010", spune şeful ArcelorMittal Galaţi.

Conducerea ArcelorMittal Galaţi spune că în urma schemelor de plecări voluntare s-au înscris anul acesta 1.500 de angajaţi şi au acceptat cererile a 1.000 dintre aceştia pentru că au dorit să păstreze anumite poziţii cheie în combinat. Le Gal nu a negat că ar mai putea exista şi alte disponibilizări voluntare la Galaţi, precizând doar că bugetul pentru 2012 nu este finalizat. La finalul acestui an în combinat ar urma să rămână 8.400 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO