Mediafax.biz Exclusiv

Cum câştigă bancherii la cardurile cu rate fără dobândă: rulajul e totul

Cum câştigă bancherii la cardurile cu rate fără dobândă: rulajul e totul

Autor: Liviu Chiru

18.03.2011, 10:43 35

Modelulcardurilor de credit cu rate fără dobândă a devenit foarte popularîn ultimul an, mai multe bănci de top grăbindu-se să ofere aceastăfacilitate, singura care pare să mai convingă clienţii săcheltuiască sume suplimentare.

În timp ce creditul de consum clasic scadede la o lună la alta, împrumuturile nou vândute fiind prea micipentru a acoperi rambursările, bancherii raportează creşteri dedouă cifre pentru volumele rulate pe carduri.

Cu comisioane pentru clienţi similare cucele ale cardurilor de credit "standard" şi rate fără dobândă,bancherii trebuie însă să caute alte surse de câştig decât celetradiţionale.

"Anul trecut am avut rulaje la POS-uri de440 de milioane de euro, bani care au trecut prin conturilenoastre.Este foarteimportant pentru o bancă să aibă asemenea fluxurifinanciare.În plus,putem vinde şi alte servicii firmelor care utilizează POS-urilenoastre", spune Kaya.

Spre exemplu, turcii au venit cu un creditpentru firmele mici şi mijlocii din comerţ, care se acordă cuproceduri simplificate, doar pe baza rulajelor realizate pe POS-ulGaranti.

Banca are peste 4.500 de comercianţiparteneri, iar portofoliul de carduri de credit a trecut de 110.000de untăţi, ceea ce o plasează pe locul şapte în topul emitenţilor,la doar patru ani de la intrarea pe această piaţă.

Kaya spune că 40% dintre clienţii care deţinun card de credit "Bonus card" utilizează facilitatea de rate fărădobândă. Pe de altă parte, dobânzile la cardurile de credit careoferă facilităţi suplimentare precum ratele fără dobândă sunt îngeneral mai mari. Spre exemplu, Garanti taxează clienţii care nurespectă programul de rate sau care nu rambursează integral sumautilizată în perioada de graţie cu o dobândă de 27,6% pean.

Alte bănci, precum CEC Bank sau ING Bank aucoborât cu dobânda la cardurile de credit spre 17% pe an, însăacestea nu oferă astfel de facilităţi. În schimb, BCR, care aintrodus recent un program de rate fără dobândă pentru cardurilesale de credit, a menţinut formula de dobândă Robor la trei luniplus 11,5% pe an, adică 17,6% pe an la cotaţiileactuale.

La momentul lansării programului, IgorZganjer, şeful departamentului de carduri din BCR, spune că ratelefără dobândă au devenit o "necesitate" pentru orice platformă decarduri de credit. El preciza atunci că modelul de business esteatractiv pentru comercianţi, întrucât aduce rulaje mai mari, careînseamnă şi venituri mai mari pentru bancă din comisionul perceputcomerciantului la fiecare tranzacţie.

Modelul ratelor fără dobândă pe card a fostlansat pe plan local de turcii de la Credit Europe la începutulanilor 2000 printr-un card proprietar.Banca şi-a consolidat de altfel poziţiade lider al acestei pieţe, cu 325.000 de carduri de credit înportofoliu. În 2007, Garanti Bank şi-a centrat ofensiva pe retailtot pe un card de credit cu rate fără dobândă şi bonus pentruutilizarea la comercianţi.

"La noi, 70% dintre tranzacţiileefectuate cu cardurile de credit sunt plăţi la comercianţi şi doar30% sunt retrageri de numerar la ATM, ponderile fiind inversatefaţă de media pieţei", spune Kaya. El afirmă că nici comisionulperceput comercianţilor (calculat ca procent din valoarea fiecăreitranzacţii derulată prin POS) nu este mai mare decât în cazulcelorlalte carduri. În general, comisionul se situează pe palierulde 1%, în scădere faţă de anii trecuţi, datorită concurenţei totmai puternice între bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO