Mediafax.biz Exclusiv

Cum şi-au făcut loc în piaţă avocaţii de la Dragne

Autor: Cristi Moga

01.03.2012, 19:01 363

Dragne, prodecan al Baroului Bucureşti, este recunoscut drept un litigator experimentat, dar la înfiinţarea firmei şi-a propus să ofere servicii multidisciplinare prin atragerea unor avocaţi specializaţi în consultanţă.

"Plecând de la zero, am crescut şi în 2010 şi în 2011. Am zis că nu vrem să «cucerim Everestul» din prima, dar am început să urcăm", spune Dragne, fără să ofere detalii legate de cifra de afaceri realizată în 2011.

Potrivit estimărilor ZF, Dragne & Asociaţii a ajuns anul trecut la încasări de circa 2 milioane de euro cu o echipă de 21 de avocaţi, situându-se în zona celor mai mari 20 de firme de pe piaţă.

Printre dosarele gestionate de companie pe parcursul anului trecut se numără reprezentarea fraţilor Micula, proprietarii afacerii European Drinks, într-un arbitraj internaţional împotriva statului român, asistarea firmei de construcţii Bog'Art într-un arbitraj de 7 milioane de euro împotriva dezvoltatorilor ansamblului rezidenţial Romfelt Plaza din Bucureşti sau consilierea unui investitor italian la accesarea unei finanţări de 20 de milioane de euro pentru realizarea unui proiect energetic.

"Muncesc mai mult şi este firesc să fie aşa. S-au înmulţit «competenţele» de management, iar acum coordonez o echipă mai mare. Dar satisfacţiile sunt pe măsură", spune avocatul.

Dragne afirmă că, la plecarea de la Muşat, nu a fost preocupat să prindă "valul litigiilor", domeniu care a dat tot mai mult de lucru avocaţilor în ultimii ani, tocmai de aceea a încercat să dezvolte şi practica de consultanţă.

"Nu ai cum să mulţumeşti un client dacă nu îl şi sfătuieşti pe contract. Este important să îl ajuţi să evite litigiul dacă se poate, iar atunci clientul este la fel de mulţumit. Într-adevăr, pe partea de consultanţă avea temei întrebarea: oare vom reuşi? Având un istoric de avocaţi de litigii, arbitraj şi insolvenţă, am ajuns la o pondere a veniturilor de 28-30% din consultanţă şi continuăm să creştem.

Echipa fixă din practica de consultanţă este formată din patru avocaţi", punctează Dragne, care ar putea avea în următoarea perioadă o problemă de spaţiu, ţinând cont că biroul în care firma îşi desfăşoară activitatea permite acomodarea a circa 25 de avocaţi, iar planurile firmei sunt de creştere a echipei de la nivelul actual de 21 de avocaţi.

Cu toate acestea, Dragne spune că mediul de business nu are în prezent o direcţie clară, deşi faţă de anii trecuţi au început să mai apară investitori noi.

"Piaţa este în continuare imprevizibilă şi nu văd o stabilizare nici în bine, nici în rău. Cu toate acestea, spre deosebire de acum doi ani, când veneau investitori să-şi închidă afacerile locale, acum mai sunt şi oameni care vor să investească. Am primit recent un grup de italieni interesaţi de energie şi agricultură. Pentru ei, cea mai bună promovare a fost experienţa altor investitori italieni în România", spune Dragne.

În piaţa avocaturii cele mai mari firme sunt cele româneşti, precum Ţuca Zbârcea & Asociaţii, NNDKP (Nestor) sau Muşat & Asociaţii, companii aflate în lupta pentru o cotă cât mai mare dintr-o piaţă a serviciilor de consultanţă juridică de circa 200 de milioane de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO