Mediafax.biz Exclusiv

Dacă presiunea pe marjele din farmacii va continua, aprindem fitilul bombei care va duce la dispariţia unui număr mare dintre acestea, spune şeful Asociaţiei Distribuitorilor

Autor: Razvan Muresan

12.12.2011, 12:20 200

În prezent, adaosul comercial mediu practicat în farmacie este de 16% pentru medicamentele pe bază de reţetă, însă unităţile îşi creşteau profitabilitatea din discounturile oferite de distribuitori.

Dar, dată fiind introducerea taxei clawback pentru producătorii de medicamente, prin care ar urma să plătească tot consumul de doctorii peste bugetul alocat de stat, discounturile acordate distribuitorilor şi apoi transferate farmaciilor s-au redus semnificativ.

"Este foarte clar că dacă presiunea pe marjele din farmacii va continua, aprindem fitilul bombei care va duce la dispariţia unui număr mare dintre acestea", anticipează şeful distribuitorilor.

El spune că în prezent una dintre cele mai dificile sarcini pentru un manager din farma este să identifice cât mai bine unde sunt riscurile şi problemele în portofoliul de clienţi.

Sarcina nu e uşoară cât timp farmaciile sunt de ordinul miilor, iar unii îşi construiesc falimente de mare sonoritate în care se pierd chiar şi zece milioane de euro.

Producătorii de generice spun că şi în alte ţări creditează sistemul sanitar, însă nicăieri nu se ajunge la o pondere atât de mare din piaţa farmaceutică şi la termene de plată atât de lungi.

"Suntem fortaţi, atât distribuitorii în relaţia cu farmaciile, cât şi producătorii în relaţia cu distribuitorii, să jucăm un joc în care orice formă de securizare a businessului este inexistentă", rezumă Popescu.

Şeful A&D Pharma spune că termenul lung de plată pentru medicamentele compensate, de210 zile în prezent, ascunde "nişte aisberguri", respectiv companii care nu mai sunt viabile economic, darcare îşi ascund minusurile din banii cu care îi susţin furnizorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO